Kameníci renovují zapomenuté pomníčky připomínající tragédii v Javoříčku na konci války

Události v regionech: Kameníci na Litovelsku renovují památníky (zdroj: ČT24)

Kameníci renovují památníky, které připomínají smrt mužů zastřelených nacisty na konci druhé světové války na okraji Javoříčka na Litovelsku. Při vypálení vesnice tehdy zahynulo osmatřicet mužů a chlapců. Kromě tradičního pietního místa upozorňují na událost i zašlé a téměř neznámé náhrobky, které rok po tragédii nechaly postavit rodiny v místech, kde jejich blízcí padli.

Velká pamětní deska stojí v místě společného hrobu 38 zastřelených javoříčských mužů. Je na ní i jméno Leopolda Vlčka. Jeho smrt připomíná ale i jiný náhrobek, který je vzdálený zhruba pět set metrů. Kameníci ho teď budou opravovat. Je porostlý mechem a text nejde skoro přečíst.

„Restaurování bude o něco náročnější, proto ho odvážíme na dílnu, kde ho očistíme. Kartáčky a tlakovou vodou. A následně bude písmo přečerněno, aby bylo dostatečně čitelné,“ popsal kameník Štěpán Hemzal.

Jeden památníček už kameníci opravili. Rodina Jana Šlusara ho nechala postavit rok po javoříčské tragédii. Stojí u cesty, mezi Javoříčkem a Bouzovem. V místech, kde jejich blízký zemřel, ve svých 26 letech. „Nápisní deska je původní, ta se přečistila. Umyla se od mechu, lišejníku. Přečistilo se písmo, následně se vystříbřilo. A původní sokl, který byl betonový, se rozpadl, ten jsme obkládali žulou,“ řekl kameník.

Ještě o kilometr dál při cestě k Bouzovu zabili němečtí vojáci Josefa Nátra. „Pokud někdo šel v tom obklíčeném okruhu, ze zvědavosti nebo byl v práci v lese, jakmile ho uviděli, střelili,“ popsal amatérský historik Jiří Ženožička.

Náhrobky by měly být opravené zhruba do měsíce. Do data, kdy si budou nejen místní připomínat 76. výročí vypálení obce, o které se občas mluví jako moravských Lidicích.