Archeologové našli v rekonstruovaném břeclavském zámku vzácný meč a další předměty

Po objevu zbytků dřevěné hradby z 11. století nalezli archeologové při výzkumu v břeclavském zámku kosterní pozůstatky a v posledních týdnech několik dalších vzácných předmětů včetně středověkého meče. Zámek prochází rekonstrukcí, která vyjde na zhruba tři sta milionů korun.

V místech, kde v minulosti v Břeclavi stával hrad, je dnes zámek, který město rekonstruuje. Hrad by dnes měl tisíc let. Archeologové se pokoušejí při svém výzkumu složit jeho historii. Aktuálně pracují ve dvou místnostech. „My se tady postupně prokopáváme jednotlivými úrovněmi do hloubky minulosti. Dostáváme se až do jedenáctého století,“ vysvětlil archeolog Archaia Brno Miroslav Dejmal.

V minulosti v místě hořelo, pro archeology je práce o to obtížnější. „Tohle je vypálená hlína, část té hradby byla dřevěná, ta dřeva se ale nezachovala, tím obrovským žárem se prakticky vypařila, zbývají jedině otisky, ty zkoušíme zdokumentovat,“ popsal technik Ondřej Čmelák.

Archeologové už našli pozůstatky hradeb z jedenáctého století a taky tři kostry, které byly uložené do základu hradby. Součástí rituálního pohřbu byl nejspíš i meč. „Jedná se o meč, který datujeme do první půlky jedenáctého století. Jedná se o velice vzácný meč, pátý u nás v republice,“ řekl Miroslav Dejmal.

Jeden z posledních nalezených střípků minulosti je i kousek nádoby s monogramem. „Monogram LWZ znamená Ladislav Velen z Žerotína, což byl majitel panství,“ vysvětlil archeolog.

A proměnou prochází zámek i nad zemí. Opravená je už jižní věž, které hrozilo zřícení. „ Chtěli bychom vybudovat ještě sociální zázemí pro cykloturisty. Detašované informační centrum, kde by byla i obsluha a pokladna pro věž a taky multifunkční sál,“ řekl starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO). Záležet bude ale také na dotacích a na dalších nálezech archeologů. Ti si zatím netroufají odhadovat, co všechno v útrobách zámku ještě objeví.