ODS a lidovci prolomili karlovarský pat. Kývli na podmínky účasti v pestré krajské vládě

Koalice ODS a KDU-ČSL v úterý schválila nabídku bloku 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 týkající se většinové koalice v Karlovarském kraji. Přijala návrh mít prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného, tedy placeného zastupitele. Karlovarský kraj je po říjnových krajských volbách jediný, který ještě nemá novou krajskou koalici.

Blok 21 zastupitelů a blok K5 (lidovci, ODS a jedna zastupitelka zvolená za SNK1) se už v minulosti shodly na programových cílech i koaliční smlouvě. Obě strany ale chtěly nominovat hejtmana a nemohly se shodnout ani na složení rady.

Nyní dochází k průlomu. „Dohodli jsme se na regionální radě, že dáváme vyjednávacímu týmu mandát na nabídku bloku 21 přistoupit. To znamená první náměstek hejtmana, radní a jeden uvolněný zastupitel,“ shrnul lídr kandidátky koalice ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS).

I když personální obsazení rady není definitivní, koalice stran bez ANO a SPD má po úterním jednání reálnou šanci na sestavení. Ve středu by měl klub K5 nejnovější usnesení projednat s blokem 21.

„Předpokládám, že po (středečním) odpoledním jednání se budeme bavit nad finalizací koaliční smlouvy a přípravou dokumentů pro pondělní jednání zastupitelstva,“ reagoval na výsledek jednání ODS a KDU-ČSL lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), pravděpodobný kandidát na hejtmana. Dodal, že personální složení rady a rozdělení oblastí je načrtnuto, ale detaily zveřejní koalice až po definitivní dohodě s blokem K5.

V pondělí pokračuje zastupitelstvo

Na příští pondělí je také svoláno šesté pokračování ustavujícího zastupitelstva. V povolebních vyjednáváních hrála důležitou roli hlavně ODS, která do pondělka několikrát zkoušela navýšit svůj zisk v případné koalici. Zlomem bylo až pondělní jednání regionální rady ODS, která rozhodla, že přistoupí na nabídku bloku 21.

Pokud se tato koalice skutečně chopí moci, bude se ODS podílet na vládě ve všech krajích, kde se letos volilo.