Otevření nových částí D6 se blíží. Zkušební provoz začne před Vánoci

Stavba na dalších úsecích dálnice D6 spojující Prahu s Karlovými Vary se blíží do finále. Řidiči by se tak měli nejpozději před Vánoci dočkat téměř deseti nových kilometrů. Nová dálnice uleví zejména obyvatelům Řevničova a Krušovic. Na začátku léta 2021 se pak zprovozní navazující obchvat obce Lubenec. Kompletní dálniční spojení mezi hlavním a krajským městem má být do roku 2026.

Obyvatelé tří obcí na trase z Prahy do Karlových Varů už vyhlížejí datum 20. prosince, nejzazší termín, kdy silničáři zprovozní dva nové úseky dálnice D6. Po třech letech stavby se tak otevře trasa dlouhá 9,8 kilometru.

„Oba úseky budou uvedeny do předčasného užívání nejpozději k 20. 12. 2020. Naší snahou je, aby byl tento termín zkrácen na začátek prosince,“ potvrdil Jan Studecký z Ředitelství silnic a dálnic a přiznal, že stavba nebude zcela u konce. Po slavnostním otevření a uvedení do zkušebního provozu budou muset silničáři ještě získat kolaudační souhlas stavebního úřadu.

Na vysvobození čekají hlavně obce Nové Strašecí, Řevničov a Krušovice, kterými projede podle posledního sčítání ŘSD v roce 2016 více než 10 000 aut za den. „Občané se na to velmi těší, v současné době není možné normálně přejít silnici, natož zdravě dýchat,“ řekl ČT starosta Řevničova Jiří Petráček (BEZPP).

Podle starosty byla stavba náročná hlavně kvůli čtyřem výjimkám v procesu hodnocení vlivů na životní prostředí EIA. „Muselo se tomu věnovat opravdu mnoho času a energie, ale nakonec se povedlo,“ doplnil Petráček.

Stavba obchvatu Řevničova se navíc neobešla bez komplikací. „Na 4,2 km dlouhé stavbě se nachází také jeden velký mostní objekt, který překonává rokli Krušovického potoka. Ta se nachází v lokalitě, kde bylo dodatečně zjištěno nestabilní podloží. Aktivní sesuv odhalila geologická analýza až po vyhotovení zadávací dokumentace. Situaci tak bylo nutné řešit ve fázi výstavby. Dle dodatečných požadavků zhotovitelé přizpůsobili hlubinné založení mostu a pomocí sanačních opatření zabezpečili sesuv,“ vysvětlili zástupci silničářů na webu.

Aktuálně jsou na D6 rozestavěné tři úseky, první z nich o délce 5,6 km mezi Novým Strašecím a Řevničovem. Druhý o výměře 4,2 km jako obchvat Řevničova. A poslední obchvat Lubence s délkou 4,8 km. Třetí ze jmenovaných by měl dálniční síť rozšířit na začátku léta 2021.