Čepice a cigaretové papírky. Historici našli na Cejlu předměty, které patřily vězňům za protektorátu

Historici objevili v bývalé věznici na brněnském Cejlu předměty, které patřily vězňům pravděpodobně v době druhé světové války. Čepici a cigaretové papírky našli při průzkumu nápisů v takzvaných samovazbách. Historie celého objektu sahá až do roku 1770, jako věznice sloužil do poloviny padesátých let minulého století.

Hnědá čepice z hrubého režného plátna mohla patřit některému z vězňů, který byl v jedné z tmavých spodních cel zavřený koncem 2. světové války. „Zajímavé je, že ta čepice je velice promaštěná, od šmíru a od oleje. V určitých historických pramenech jsou doklady o tom, že tu mohla být i zámečnická dílna, tedy kromě korekcí se zde i pracovalo. Můžeme se domnívat, že ten člověk tu pracoval a takto ji znečistil,“ vysvětlil nálezce čepice historik Jiří Skoupý.

Kromě čepice objevili historici při průzkumu nápisů vyrytých do zdí a na dveře samovazeb i cigaretové papírky a také původní mýdla, pravděpodobně z 50. let. „Tento objekt nebyl podroben většímu výzkumu toho, co se zde nachází, to věznici teprve čeká,“ řekl druhý z nálezců, historik Michal Doležel.

Krev na zdech cely

Před časem objevili historici v jedné z místností bývalé věznice na stěnách stopy lidské krve. Podle nich mohla krev patřit vězňovi nebo vězňům, kteří areálem prošli v 50. letech. To, že jde o lidskou krev, potvrdili forenzní antropologové z Masarykovy univerzity.

Do prostor věznice se v současné době mohou lidé podívat v rámci komentovaných prohlídek. Příležitostně se tam pořádají i autorská čtení nebo divadelní představení. Město by chtělo v budoucnu objekt přebudovat v kreativní centrum s uměleckými ateliéry, klubem a muzeem.

Město čeká na dotace

„Předpokládané investiční náklady na revitalizaci jsou asi půl miliardy korun. Čekáme na vypsání příštích evropských dotací zřejmě v roce 2021,“ řekl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

Evropské dotace mělo město na rozsáhlou rekonstrukci získat už letos. Chybělo ale územní rozhodnutí stavebního úřadu. Prozatím chátrající objekt nejpozději v příštím roce čeká alespoň menší oprava střechy.