Technické muzeum hledá pamětníky textilní výroby v Brně. Jejich příběhy budou součástí prohlídek města

Turistické informační centrum města Brna se snaží lidem přiblížit nedávnou průmyslovou historii projektem brněnský industriál. Jeho součástí jsou komentované prohlídky, hry a naučné stezky. Podílí se na něm i technické muzeum, které hledá pamětníky textilní výroby v Brně. Jejich příběhy pak budou součástí projektu.

Jedním z nich je Jan Hošek. Profese soukeníka je se jmény jeho předků spojena už od 18. století. Za první republiky jeho dědeček založil v Brně vlnařský podnik, měl až sto dvacet zaměstnanců. Firma za druhé světové války přežila i bombardování. „Fabrika se opravila, nakoupily se nové stroje. A v únoru 1948 nám to všecko sebrali. Našim zbyly akorát dluhy, protože po válce koupili nové stroje. Museli je zaplatit, i když neměli z čeho,“ popsal Jan Hošek.

Jeho otec ještě nějakou dobu v textilce pracoval, pak si musel najít jiné zaměstnání. V oboru zůstal i Jan, a to jako zaměstnanec v Mosilaně. V oboru dnes už ale nepracuje, přesto si vzal do života dědečkovu radu, pronesenou, když o všechno přišel. „Ber věci tak, jak jsou, prostě máš zdravé ruce, musíš se uživit a nelamentuj nad něčím, co se nedá změnit,“ řekl.

Technické muzeum hledá pamětníky textilní výroby v Brně (zdroj: ČT24)

Brno jako moravský Manchester

Brnu se na počátku minulého století přezdívalo moravský Manchester. V ulicích Cejl, Tkalcovská nebo Dornych vyrostly významné textilní továrny, které vlastnila rodina Bochnerova, Stiassných nebo Neumarkova. V meziválečném období ve městě existovalo téměř čtyřicet textilek a brněnská produkce kvalitních vlněných látek byla konkurentem i pro britské firmy.

Areál Vlněny
Zdroj: ČT24/ČTK

Továrny byly za druhé světové války téměř ze tří čtvrtin zničeny, výroba se v nich ale udržela ještě několik desetiletí. Po nástupu komunismu byly podniky znárodněny a firmy Neumark a Stiassny sloučeny do národního podniku Vlněna. Sloučením dalších soukromých textilek vznikla v roce 1948 v Brně Mosilana. Její továrny byly v Brně na třech místech, v ulici Vlhká, ve čtvrti Obřany a v Husovicích.

Většina textilních továren v Brně začala po roce 1989 chátrat. Výroba ve Vlněně skončila v roce 1996. Památkáři ji sice chtěli prohlásit kulturní památkou, ale ministerstvo kultury návrh zamítlo, desítky zchátralých objektů proto byly srovnány se zemí a na místě vzniká kancelářský a obytný komplex. Textilní výroba už se udržuje jen v Nové Mosilaně.

Známá fakta chce projekt doplnit o cit, emoce a zážitky

Technické muzeum teď hledá další pamětníky, jako je Jan Hošek, kteří by se podělili o své příběhy. „Pamětníci pomalu odchází. Je nejvyšší čas vyzpovídat ty, kteří zažili ještě Vlněnu nebo Mosilanu v 70. nebo 80. letech 20. století,“ řekla kurátorka muzea Petra Mertová.

Výpovědi pamětníků se pak dostanou i do příběhů, které chce Brňanům i turistům vyprávět o industriální historii Turistické informační centrum, a to v rámci projektu Brno industrial, jenž plánuje známá fakta doplnit o emoce, cit a zážitky. „Trasy jsou dohromady čtyři. Tři pěší a jedna vyhlídková,“ řekl průvodce Martin Koplík. Turisté se tak mohou projet šalinou moravským Manchesterem, projít okolo řeky přes Cejl a Křenovou, z Ameriky dorazit až na Staré Brno a prohlédnout si paláce průmyslové aristokracie.