Jermanová podle Babiše trestním oznámením zastínila své úspěchy

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podle svého stranického šéfa Andreje Babiše trestním oznámením kvůli zprávám o nedostatku ochranných pomůcek zastínila svou práci v čele kraje. Babiš uvedl, že trestní oznámení nepovažuje za dobrý způsob řešení. Podobně se vyjádřil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Středočeský kraj podal trestní oznámení na web Náš region, který v březnu zveřejnil otevřený dopis tehdejší pracovnice krajské záchranné služby Veroniky Brožové adresovaný hejtmance Jermanové. V dopisu psala o nedostatku ochranných pomůcek. Kraj považuje její informace za šíření poplašné zprávy a tvrdí, že záchranářka neměla pravdu.

Rozhovor s Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) (zdroj: ČT24)

Krok kraje vedeného Jaroslavou Pokornou Jermanovou vzbudil podiv i ve vládě. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš míní, že trestní oznámení podle něj nepřinese žádný užitek a zůstane po něm pachuť. Podotkl, že záchranářům je potřeba za jejich činnost poděkovat, i když je přesvědčen, že se o ně kabinet při koronavirové krizi postaral.

„Co se týká případu paní Jermanové, já to do detailu neznám, ale určitě to není dobrý způsob řešit to trestním oznámením,“ uvedl. Míní, že Pokorná Jermanová byla ve vedení kraje zatím úspěšná. „Ale potom taková věc zastíní tu práci na kraji. Proto myslím, že je to nešťastné a zbytečné,“ poznamenal předseda ANO. Dodal, že jeho hnutí podobu kandidátek do podzimních krajských voleb zatím neřešilo.

Nad trestním oznámením se podivil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, byť i on zdůraznil, že situaci detailně nezná. „Myslím si, že to není úplně šťastné. Já bych touto cestou nešel, myslím si, že to asi ničemu nepomůže. Asi to zbytečně vyvolává emoce,“ komentoval ve čtvrtečních Událostech, komentářích šéf resortu zdravotnictví krok Středočeského kraje. 

Hejtmanka přitom nemá podporu ani celého regionálního vedení. Robin Povšík, předseda krajské ČSSD, která ve středních Čechách vládne v koalici s ANO,  se od trestního oznámení distancoval. Pokorná Jermanová je však přesvědčena, že jde o správný postup a obhajovala jej. „Trestní oznámení je směřováno na článek, protože šířil poplašnou zprávu v době, kdy krize byla na začátku, a způsobil obrovskou paniku mezi lidmi,“ vysvětlila, proč považuje tento krok za nezbytný. 

Záchranářka 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní. Hejtmanka sama na dopis nereagovala. Odpověděl ředitel záchranné služby Jiří Knor, který svým podřízeným sdělil, že mají ochranných prostředků dostatek. Kraj nyní tvrdí, že v té době bylo podle něj každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu.

Autorka dopisu odmítla, že by lhala, od záchranky v květnu odešla. Zastání našla i u některých dalších záchranářů. „Neudělala nic špatného. Řekla pravdu a vybudila občanskou společnost, která zdravotnictví – a nejde jen o záchranku – pomohla,“ uvedl bývalý zaměstnanec středočeské záchranné služby Petr Tomáš. Společnost A11, která vydává list Náš region, se proti postupu kraje ohradila. Uvedla, že vydavatelství čelí od hejtmanství pokračujícímu nátlaku a zastrašování.