Hrady otevřely, na tom pražském ustaly i kontroly u vstupů. Ale jen dočasně

Více než s dvouměsíčním zpožděním může začít letošní sezona hradů a zámků. Po koronavirové pauze se veřejnosti otevřel také areál Pražského hradu. Oproti stavu před zavedením opatření proti pandemii covidu-19 navíc nemusí návštěvníci absolvovat bezpečnostní kontrolu při příchodu – alespoň ne všichni, kontroly budou namátkové. Rozvolnění je dočasné, Hrad je zdůvodnil tím, že pokleslo riziko teroristického útoku vzhledem k tomu, že v současnosti nepřijíždějí do Česka zahraniční turisté.

Pražský hrad se veřejnosti uzavřel v polovině března, nyní je opět přístupný. Podle vedoucího kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře rozhodnutí neobnovit prozatím plošné bezpečnostní kontroly u všech vstupů do areálu souvisí s kontrolou státních hranic. Uvedl, že rizika souvisejí se situací v zahraničí a s teroristickými útoky, které se staly v jiných evropských zemích.

Zrušení kontrol je ale pouze dočasné. „Významnou roli hraje prostupnost hranic v rámci schengenského prostoru. S přihlédnutím k aktuálnímu stavu, kdy je zásadně omezen turistický ruch a Česká republika znovu kontroluje provoz na svých hranicích, jsou dočasně upravena bezpečnostní opatření při vstupu do areálu Pražského hradu,“ uvedl kancléř. I nyní můžou návštěvníka zdržet před vstupem kontroly, protože budou probíhat namátkově.

Kontroly turistů vstupujících do areálu Pražského hradu začaly v létě 2016. Hradní kancelář za to čelila kritice – areál fakticky přestal být průchozí a u vstupů se v některých obdobích tvořily dlouhé fronty.

Návštěvy Hradu tak nyní budou nejen jednodušší, ale také levnější. Do konce září platí snížené vstupné na věž katedrály a také průvodci mají stát o polovinu méně. Areál bude nyní otevřený od 6 do 22 hodin, turistické objekty jako Zlatá ulička, Starý královský palác nebo katedrála od 10 do 18 hodin. Od 29. května do 1. června budou tyto objekty přístupné zdarma.

Kancléř Mynář již dříve vyčíslil dosavadní výpadek v příjmech kvůli uzavření Pražského hradu na 115 milionů korun. Celkovou ztrátu bude podle něj znát hradní kancelář až po skončení letní sezony. 

Zájem o hrady je zatím minimální

Pražský hrad patří mezi nejnavštěvovanější české památky. Ročně do jeho areálu přijdou přes dva miliony lidí. První den po jeho znovuotevření tomu ale nenapovídal – nádvoří byla téměř prázdná, před katedrálou místo nekonečných front čekali ráno čtyři lidé.

Podobné to bylo i na dalších hradech, které nyní přivítaly návštěvníky – některé po dvouměsíční odmlce, některé letos poprvé, protože před koronavirovým útlumem ani nestihly zahájit sezonu.

UDÁLOSTI: Po vynucené přestávce se veřejnosti otevřely vnitřní prostory hradů a zámků (zdroj: ČT24)

Například na první prohlídky na Bouzov přišli dva lidé – manželský pár. Limit dvaceti účastníků na prohlídku tak nenaplnili ani zdaleka. S průběhem návštěvy byli ale navýsost spokojeni. „Mohli jsme si všechno v klidu prohlédnout, bylo to příjemné,“ podotkla návštěvnice Bouzova Blanka Tomešová. 

Jeden z nejoblíbenějších turistických cílů, hrad Karlštejn potom přivítal kolem stovky návštěvníků.