Ivančice začaly sklízet první vlastní chřest. Město obnovilo tradici z dob Rakouska-Uherska

Na poli u Ivančic začalo město sklízet poprvé chřest, který zde nechalo zasadit před dvěma lety. Obnovilo tak dlouholetou tradici, zdejší chřest se totiž za Rakouska-Uherska dovážel až do Vídně na císařský dvůr. Letos město sklidí zhruba do sto kilogramů a dostanou ho lidé, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové krize.

Rostliny chřestu, které vyrostly na polích za Ivančicemi, nejsou podle zahradnice Marie Navrátilové z Technických služeb v ideální kondici. Sice se ujaly dobře, ale loni se na nich objevila plíseň. „Letos je extrémní sucho, což jsem trochu podcenila, rostlinám dávají zabrat i myši a hraboši, podepsaly se na nich také jarní mrazíky. První sklizeň byla mrazem úplně spálená,“ řekla. Chřest město pěstuje na pozemku o rozloze zhruba tři čtvrtě hektaru. 

Kvůli nepohodě jsou rostliny podle zahradnice letos slabé, do příštího roku by ale měly zesílit, když se o ně bude dobře pečovat. „Také se teď potýkáme s vrtulí chřestovou, což je muška, která klade do rostliny vajíčka. Housenka se pak v horším případě prožere až ke kořenům, což by rostlinu zničilo. Proto teď hrudkujeme, tedy přihrnujeme hlínu, aby se muška k rostlině ani nedostala,“ vysvětlila Marie Navrátilová.

Letos slavnosti chřestu nebudou

Část produkce mohla jít na tradiční květnové Slavnosti chřestu, přestože celková potřeba pro slavnosti je mnohonásobně vyšší. Byly ale zrušené kvůli opatřením v souvislosti s nákazou COVID-19. „První várka proto šla na úřad, protože vedení města se zasadilo o to, aby se pěstování obnovilo, a podporuje je. Teď dáváme chřest do školy učitelkám, které šily roušky, další dostanou kuchařky, které vařily dětem ve školce, když jejich rodiče museli být v práci,“ řekla zahradnice.

Historický snímek chřestové plantáže
Zdroj: ČT24/KIC Ivančice

Příští rok už by podle ní měl být lepší i díky tomu, že již během několika týdnů by mělo fungovat umělé zavlažování. „Máme nakoupené hadice a zalévali bychom vodou z řeky asi jednou za dva týdny,“ předpokládá Marie Návrátilová. Chřest je trvalka, která dává úrodu zhruba 20 let. Je velmi náročný na péči.