Poruba dává stopku překážejícím dodávkám. Zaparkují jenom na vyhrazených parkovištích

V ostravském obvodu Poruba začne v březnu platit úplný zákaz parkování nákladních vozidel nad 2,5 tuny v odpoledních a nočních hodinách. Řidiči kamionů či dodávek zaparkují pouze na vyhrazených místech, kterých je v městské části připraveno devět. Radnice k zákazu přistoupila na základě stížností obyvatel na časté blokování parkovacích míst nebo výjezdů z parkovišť.

Mluvčí městského obvodu Martin Otipka uvedl, že devět parkovišť, která budou vyhrazena pro parkování nákladních vozidel, bude mít kapacitu 180 parkovacích míst. Pro vymístění nákladních aut hlasovala většina obyvatel Poruby v anketě, kterou obvod v minulosti zveřejnil na svých facebookových stránkách. 

„Vždyť taková vozidla zabírají mnohdy více než jedno parkovací místo a často brání bezpečnému vyjíždění z parkoviště,“ popsal situaci místostarosta Poruby Miroslav Otisk (ANO).

Dodržování zákazu bude kontrolovat policie

Zákaz parkování bude platit mimo vyhrazená místa od 1. března, vždy od pěti hodin večer do sedmi hodin ráno. Osobních vozů nad 2,5 tuny se ale zákaz týkat nebude.

Na vytipovaných plochách je už nyní instalováno svislé dopravní značení. Do konce února ještě město umístí dopravní značky na všech příjezdech do městské části. Obvod má také v plánu dodržování zákazu kontrolovat ve spolupráci s policií, kontroly by měly začít hned v březnu. 

Řidiči, kteří jezdí pro firmy, z velké části začnou parkovat v areálech svých zaměstnavatelů. Už jen to uvolní řadu míst pro Porubany. Takže jen samotné vymístění by mělo snížit počet dodávek parkujících v Porubě.
Miroslav Otisk
místostarosta Ostravy-Poruby

Odstavná parkoviště Poruba zřídila v ulicích Otakara Jeremiáše, Bedřicha Nikodema, Karola Šmidkeho, Pavlouskova, Jana Šoupala, 17. listopadu, Sokolovská, Skautská a Polská. V případě porušení zákazu hrozí řidiči na místě pokuta až dva tisíce korun nebo projednání přestupku ve správním řízení.