Oprava Výškovických mostů v Ostravě částečně uzavře Rudnou ulici. Největší problémy se očekávají v pondělí

Kvůli pokračující výstavbě východní strany Výškovických mostů v Ostravě bude na několik dnů výrazně omezena doprava v Rudné ulici. Jedna z nejvytíženěších silnic v Ostravě se částečně uzavře v sobotu a omezení skončí až v pondělí večer. Rudná bude sice průjezdná, ale v obou směrech budou moci auta jezdit jenom v jednom pruhu.

Stavbaři budou v následujících dnech osazovat nosníky silničního a tramvajového mostu. Doprava bude omezena od sobotních 05:00 do pondělních 21:00. „Kvůli bezpečnosti silničního provozu bude Rudná uzavřena vždy pod tou částí mostů, kde se bude pracovat,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Dopravní komplikace se očekávají hlavně v pondělí, protože o víkendu nebývá provoz na Rudné tak hustý. Situaci navíc komplikuje to, že kvůli rekonstrukci je omezena doprava i v Opavské ulici, což je druhá poměrně dost frekventovaná komunikace, která spojuje západní a východní část Ostravy. 

Trochu se obávám pondělního náporu, ale nešlo to udělat jinak. Prosím proto řidiče, aby se první pracovní den v týdnu obrnili trpělivostí, byli ohleduplní a opatrní. A pokud to bude jen trochu možné, aby zvolili jinou trasu,
Jakub Unucka
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Omezení na Rudné se bude měnit

V sobotu by měl být do protisměru převeden jízdní pruh Rudné ve směru na Opavu. V neděli kolem poledne se práce přesunou na druhou část mostů, a do protisměru tak bude převeden jízdní pruh ve směru na Havířov.

Oprava Výškovické ulice a přilehlých mostů patří mezi největší dopravní stavby kraje. „Je to velmi náročná, složitá a také velmi drahá stavba. Náklady na ni přesáhnou 330 milionů korun,“ řekl hejtmanův náměstek pro finance Jaroslav Kania (ANO). Kritický stav mostů však už další odklad stavby nedovoloval. 

Nedávno navíc Moravskoslezský kraj informoval o tom, že práce na Výškovických mostech se opozdí zhruba o půl roku. V základech se totiž objevily závažné problémy, kvůli kterým museli dělníci práce na několik týdnů přerušit. Stavba se tak nestihne dokončit v plánovaném termínu v prosinci, navíc v zimním období práce pokračovat nemůžou. 

„Po skončení stavby povede zrekonstruovaný, téměř půlkilometrový úsek Výškovické ulice po šesti nových mostech namísto původních čtyř, které musely být zdemolovány. Nové mosty budou sloužit také cyklistům, jejich součástí totiž bude i cyklostezka,“ doplnil Kania.

Na rekonstrukci rušné Výškovické ulice a stavbě nových mostů se kromě kraje podílí i Dopravní podnik Ostrava. Většinu nákladů zaplatí evropské dotace, o zbytek se podělí hejtmanství a ostravský magistrát.