Na Tiché Orlici se objevily stovky uhynulých ryb

Události v regionech: Na Tiché Orlici se objevilo půl tuny uhynulých ryb (zdroj: ČT24)

Hladinu Tiché Orlice nedaleko centra Chocně pokryly v pondělí navečer stovky mrtvých ryb. Zhruba půl tuny uhynulých cejnů, plotic i kaprů se objevilo v úseku řeky dlouhém zhruba půldruhého kilometru. Příčiny otravy zatím nejsou známy a jasno není ani v tom, zda šlo o nešťastnou, nebo úmyslně zaviněnou událost.

„Odebrali jsme si vzorky vody, vzorky ryb, a pak se uvidí, jaké budou výsledky,“ předeslal starosta Chocně Jan Ropek (Živá Choceň). Analýza vzorků může zabrat i několik týdnů.

Povodí Labe se zatím přiklání k verzi, že se do vody dostaly splašky z místní kanalizace, což mohlo ryby otrávit. Podle mluvčí z povodí Hany Bendové totiž kanalizace při silných srážkách nestačí odvést dešťovou vodu, a splašková voda skončí v Orlici. „Není to dobře samozřejmě pro přírodu a ekosystém,“ zhodnotila Bendová situaci.

Hromadné úhyny ryb podle rybářů nejsou výjimečné. Na vině bývá většinou horko a nedostatek kyslíku. Případ z Tiché Orlice šetří i kriminalisté, kteří zjišťují případné cizí zavinění.

Přestože hasiči ještě v pondělí večer všechny uhynulé ryby z koryta řeky vysbírali, během úterka se na hladině objevily další. Až laboratoř s jistotou potvrdí, zda jen mrtvé kusy vyplouvají postupně, nebo v horším případě pokračuje úhyn. Radnice lidem doporučuje, aby se kontaktu s rybami vyvarovali.