Medvěd brouzdá po Břeclavsku. Nově ho viděli u Moravské Nové Vsi

Medvěd, kterého lidé zahlédli minulý týden mezi Týncem a Tvrdonicemi na Břeclavsku, se v regionu patrně stále pohybuje. Nově ho lidé viděli u Moravské Nové Vsi. Policie ústy mluvčí Kamily Haraštové vybízí k obezřetnosti.

Břeclavská radnice na svých webových stránkách na začátku týdne uvedla, že medvěda zahlédli dva cyklisté v sobotu na lesní stezce mezi Týncem a Tvrdonicemi na Břeclavsku. Policie podle mluvčí tehdy přijala oznámení a policisté ho vyjeli prověřit. Zvíře na označeném místě nebylo.

„Ve čtvrtek navečer jsme přijali další oznámení. Tentokrát se měl medvěd vyskytovat u řeky za obcí Moravská Nová Ves, kde začíná lesní porost,“ sdělila Haraštová. Policie ihned vyrozuměla vedení obce a zprávu o medvědovi předala také pracovníkům polesí a mysliveckému sdružení.

„Chtěli bychom tímto apelovat na obyvatele i návštěvníky našeho regionu, aby byli obezřetní. V případě, že by medvěda ve volné přírodě spatřili, doporučujeme o tom okamžitě informovat policii prostřednictvím tísňové linky 158,“ varovala mluvčí.

Není důvod k panice

Už v pátek minulý týden medvěda zachytila fotopast u Bzence. Není to poprvé, co se na Břeclavsko zatoulal. Lidé tuto šelmu viděli už v letech 2012 a 2015. Ani v jednom z případů nezpůsobila žádné problémy ani škody na majetku.

„Není důvod k žádné panice, medvědi jsou plachá zvířata a oba cyklisté se shodli, že jakmile je uviděl, hned se dal na útěk. Rozhodně tedy žádné nebezpečí nehrozí,“ uvedl dříve David Mahovský z břeclavské radnice.

Na světě je řada míst, kde medvědi bez velkých problémů žijí v blízkosti lidských sídel. Běžné to je například v částech severní Ameriky nebo v Rusku.