Bili hokejové fanoušky a kradli jim dresy. Šestnácti násilníkům za to hrozí až deset let vězení

Útok fanoušků v Havířově (zdroj: ČT24)

Policie obvinila šestnáct fanoušků prvoligového hokejového klubu AZ Havířov, kteří zaútočili na příznivce jiných sportovních klubů. Obvinění jsou ve věku od 17 do 39 let, šest z nich už je ve vazbě. Muži útočili v březnu hned několikrát, fanoušky zbili a okradli o hokejové dresy. Pachatelům hrozí až deset let vězení.

První útok se stal 5. března po skončení utkání mezi hokejisty Havířova a Českých Budějovic. Čtyři fanoušci jihočeského klubu se šli najíst do pizzerie naproti zimnímu stadionu. Skupina maskovaných mužů vběhla do restaurace a čtveřici napadla. Dva fanoušky zbili, jednoho z nich táhli od stolu ke dveřím a strhli z něj dres. 

„Vběhla tam skupinka 15 až 20 maskovaných fanoušků. Z toho prvních sedm až osm se aktivně podílelo na fyzickém napadení dvou fanoušků. Zbytek se pohyboval v chodbě,“ řekl kriminalista Tomáš Albrecht.

Útočili i na fanoušky Třince a Vítkovic

Útoky agresivní skupiny pokračovaly i v následujících dnech: 12. března nedaleko železniční zastávky Havířov střed tři z obviněných pachatelů vytrhli pětatřicetiletému muži z ruky tašku s nápisem HC Vítkovice, ve které měl dres a šálu hokejového klubu.

O dvanáct dní později pak na havířovské Dlouhé třídě napadli čtyři muži tři fanoušky hokejového klubu Oceláři Třinec. Také oni přišli o dres, kšiltovku nebo vlajku klubu. „Zranění fanoušci po napadení museli být ošetřeni v místní nemocnici,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Domovní prohlídky a 21 zadržených

Podle Albrechta se podařilo ztotožnit čtrnáct osob. Policisté provedli třináct domovních prohlídek a následně zadrželi ještě dalších sedm lidí. Z 21 zadržených nakonec obvinili šestnáct pachatelů, čtyři z nich jsou mladiství. Jeden z obviněných byl v minulosti dokonce už jedenáctkrát soudně trestán. 

Takové lovení artefaktů konkurenčních klubů se občas mezi fanoušky děje. Nezastupitelnou roli hraje dav, protože jedinec by se podobné akce nikdy nedopustil.
Martin Bystroň
státní zástupce

Podle státního zástupce Martina Bystroně mladiství pachatelé berou své činy jako klukovinu a nedomýšlejí následky. Problém je ale podle něj v tom, že ve skupině byli i téměř čtyřicetiletí lidé, kteří by si závažnost svého počínání měli uvědomovat.