Mladík ze Zlínska chtěl být jako Breivik. Na sociálních sítích vyhrožoval, že zabije hodně lidí

Kriminalisté obvinili jednadvacetiletého mladíka ze Zlínska, který v příspěvcích na sociálních sítích vyhrožoval, že postřílí hodně lidí a pak na náměstí ve Zlíně spáchá sebevraždu. Mladík vystupoval pod několika profily a různými přezdívkami. Ve svých příspěvcích obdivoval masové vrahy. Za vzor měl Anderse Breivika nebo Adolfa Hitlera.

Na sociálních sítích mladík vyhrožoval podle policistů velmi vulgárně. To, že chce zabíjet, zdůrazňoval uveřejněním fotografií se střelnými zbraněmi a náboji. „Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak se sebepoškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně,“ popsala v tiskové zprávě policejní mluvčí Lenka Javorková.

Mladík psal, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje, a prohlašoval, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. „Uváděl, že chce být jako Anders Breivik (norský masový vrah), kterého měl za svůj vzor a veřejně schvaloval jeho zločin, při kterém v roce 2011 usmrtil desítky lidí,“ dodala mluvčí.

Mladík vyzýval lidi, aby také zabíjeli

Ve svých příspěvcích mladík podporoval islámský extremismus, zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem. „Své výhrůžky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem,“ uvedla Lenka Javorková. Mladík podle ní ve svých příspěvcích vyzýval lidi, aby se k němu přidali, také zabíjeli a poté spáchali sebevraždu.

Mladíkovi hrozí za násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod, schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv svobod člověka až tříleté vězení. 

Policie varuje: Na internetu nejste anonymní

Kriminalisté se případem začali zabývat loni na základě upozornění od občanů. Koncem loňského roku vyšetřovatel mladíka obvinil, vyšetřování případu pokračuje. Policie upozorňuje, že virtuální svoboda a anonymita na sociálních sítích má právní rámec a hranice. „Svým příspěvkem nebo jen komentářem může uživatel naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku,“ vysvětlila policejní mluvčí. Lidé se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění nebo šíření poplašné zprávy.