Soud potrestal machinace při opravách chrudimského hotelu podmíněnými tresty

Krajský soud v Hradci Králové uložil v kauze modernizace chrudimského Hotelu Bohemia podmíněné tresty celkem sedmi obžalovaným, a to kvůli pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Soud také uložil dvěma firmám tresty ve výši 300 tisíc korun. Jednoho obžalovaného a firmu Metrostav pak soud zprostil obžaloby, rozsudek ale není pravomocný.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus, a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Oprava hotelu měla stát celkem 74 milionů korun, z toho měla být evropská dotace 43 milionů. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny.

Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Firma pak odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace a později majitel prodal celou společnost i s hotelem jiné firmě.

„O organizovanou skupinu se nejednalo. Dohoda zločinecké skupiny neexistovala. Snažili se ušetřit, kde se dalo,“ uvedl v pondělí předseda senátu Petr Mráka. Na poznámku jednoho z obžalovaných, že „šlo o komedii“, odpověděl: „Tato kauza mohla působit komicky, ale jen do té doby, než se začalo soudit. Žádná legrace to nebyla,“ dodal Mráka. Sedm obžalovaných dostalo podmíněné tresty od 26 do 30 měsíců s odkladem na dva roky.

Státní zástupce navrhoval pětileté tresty vězení

Krajský soud se případem zabýval podruhé. Vrchní soud totiž loni původní rozsudek zrušil a vrátil do Hradce k novému projednání a doplnění důkazů. Státní zastupitelství teď žádalo nepodmíněné tresty okolo pěti let vězení. Soud se ale neztotožnil s výší škody.  

Soud potrestal sedm obžalovaných a dvě firmy (zdroj: ČT24)

„U podvodných jednání šlo o škodu v celé částce uplatněných nároků z dotačního programu, tedy 12 milionů korun na úkor EU a státního rozpočtu, zatímco soud dospěl k závěru, že škoda je okolo 700 tisíc korun,“ řekl novinářům státní zástupce Zdeněk Matula.

Podle něj se obžaloba neshodne se soudem ani na posouzení činnosti obžalovaných. „Obžaloba hovoří o organizované skupině, jinak by nebylo možné, aby se domluvil investor, technický dozor investora a dodavatel,“ uvedl Matula.

Jedna z obhájkyň Tereza Jelínková označila případ za nešťastný. „Na začátku byla ohromná monstrakce, pro všechny fyzické i právnické osoby to znamenalo velký převrat v jejich podnikání, osobních životech a po pěti letech tu stojíme vlastně s drobnými tresty,“ kritizovala Jelínková.

Hotel zůstane ještě nejméně rok a půl zavřený

Hotel je teď pro veřejnost uzavřený a nový majitel jedná s městem o dalších plánech: „Aktuálně nám majitel poslal smlouvu, jak by si představoval řešit celou situaci. Město by se více méně finančně podílelo na výstavbě podzemního parkoviště,“ uvedl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Radnice má přispět 10 až 12 miliony korun, zastupitelé o tom budou rozhodovat v únoru. Investor pak slibuje dokončení hotelu do 18 měsíců.