Na dopravní stavby v Moravskoslezském kraji míří miliardy. Region se dočká i modernizované D48

Opravy klíčových komunikací (zdroj: ČT24)

Jen v tomto roce se chystá stát proinvestovat pět miliard korun na dopravních stavbách v Moravskoslezském kraji. Pokračovat se bude v modernizaci dálnice D48 z Frýdku-Místku do Nového Jičína i v budování obchvatů Krnova a Opavy.

Největší podíl z letošní dotace půjde na stavbu obchvatu Frýdku-Místku. „Dělníci první etapu stavby zahájili už v květnu loňského roku. A kopat se na jaře začne i v dalších lokalitách města,“ uvedl redaktor České televize Tomáš Indrei.

Stavbaři napojí jeden rozdělaný úsek na druhý. „Vede od výpadovky na Frýdlant, vede přes katastr Starého Města, přes řeku Morávku a dále až k napojení na dálnici na Český Těšín,“ dodala mluvčí frýdeckomísteckého magistrátu Jana Matějíková.

Stavbu teď ale zkomplikoval fakt, že investor stále nemá firmu, která by obchvat postavila. „ŘSD už vybralo zhotovitele stavby druhé etapy obchvatu. Nicméně ten od zakázky odstoupil. Takže ŘSD bude muset vypsat nový tendr,“ dodala Jana Matějíková.

Kdo postaví další etapu obchvatu, by mohlo být známo podle zjištění České televize ve druhé polovině roku.

Komplikace budou i v Ostravě

S dopravními komplikacemi ale musejí počítat i řidiči v Ostravě. A to přímo na hlavním tahu z Poruby do centra. Kraj se totiž v příštích měsících pustí do oprav Svinovských mostů. „Tam teče voda do mostu a hrozí, že by most byl potom zavřený úplně,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).

Také letos bude pokračovat výstavba mostů v Ostravě-Výškovicích. Práce tady dopravu komplikují už několik měsíců. „Ukázala se kanalizace, která v projektu nebyla. Zhotovitel teď řeší, jestli bude stíhat konec roku, anebo se to překlopí do roku 2020,“ dodal Unucka.

A protože oprav na silnicích kraj plánuje letos opravdu hodně, řidičům chce informace dodávat přímo do mobilních telefonů. Podle Jakuba Unucky proto kraj nyní chystá speciální dopravní aplikaci, která bude zahrnovat nejen ty opravy, které jsou v národním dopravním systému. „Ale budou tam i krajské opravy a aktuální termíny,“ doplnil.

K probíhajícím opravám se přidá i elektrifikace železniční trati mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem a Valašským Meziříčím. Modernizace by mohla být hotová v roce 2023.