Dřevěný J. A. Baťa zdraví z lavičky v Uherském Hradišti kolemjdoucí

Nábřeží řeky Moravy v Uherském Hradišti ozdobila dřevěná lavička se sochou podnikatele Jana Antonína Bati. Připomíná historii nedalekého Baťova kanálu, od jehož otevření uplyne letos v prosinci osmdesát let. Právě v Uherském Hradišti se nevlastní bratr zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati narodil a strávil tam své dětství.

Autorem sochy na břehu Moravy je Tomáš Měsíček. Jako materiál pro lavičku se sochou Bati v nadživotní velikosti využil řezbář dubové dřevo. Pracoval především s motorovou pilou a dlátem.

„Vznikalo to podle dobových fotografií, které jsem si samozřejmě opatřil zhruba z toho období, kdy byl Jan Antonín Baťa nejproduktivnější. Takže v tom lehce starším věku,“ řekl při odhalení lavičky řezbář, který na soše pracoval dva měsíce.

Z podnětu Povodí

Vznik lavičky se sochou iniciovalo Povodí Moravy. Za její vytvoření, osazení a opatření informačními štítky zaplatilo necelých padesát tisíc korun. Podle generálního ředitele státního podniku Václava Garguláka není umístění díla u sídliště Stará Tenice náhodné.

„Hledali jsme místo, kde je to bezpečné a kde je nízké riziko vandalismu. Toho se nejvíce obáváme. Spousta lidí tu chodí přes den na procházky. Snad se i Baťův příběh bude dále šířit,“ řekl Václav Gargulák.

Jan Antonín Baťa se ujal vedení obuvnického impéria poté, co Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě. Za Jana Antonína továrna i Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Nyní tam žijí jeho potomci. Národní soud v Československu jej po druhé světové válce označil v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta. Majetek firmy znárodnil. Očištění se Baťa dočkal až v roce 2007. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity.

Jan Antonín Baťa
Zdroj: ČTK

Lavička se sochou Jana Antonína Bati rozšířila šestici dřevěných soch umístěných podél Baťova kanálu. Vznikly v roce 2012 v dílnách řezbářů z okolí Strážnice na Hodonínsku, mimo jiné s cílem podpořit tradiční řezbářské aktivity v regionu. Už od října 2015 je na nábřeží Moravy v Uherském Hradišti k vidění jiná socha Jana Antonína Bati. Je na ní vyobrazen asi jako čtrnáctiletý chlapec, který sedí a dívá se na řeku. Vznik této sochy inicioval Robert Hájek, zakladatel Nadačního fondu J. A. Bati a vytvořil ji Robert Buček.