Na zimním stadionu v Lanškrouně se lidé přiotrávili oxidem uhelnatým. Unikl z rolby

Několik lidí se přiotrávilo oxidem uhelnatým na zimním stadionu v Lanškrouně. Během hokejového utkání zkolaboval jeden hráč, další lidé trpěli nevolností. Hasiči pak ze stadionu evakuovali 250 lidí.

Hokejistu, který zkolaboval během zápasu v Lanškrouně, ošetřili záchranáři, naopak další lidé, kteří cítili nevolnost, ošetření odmítli. Všichni ale museli ven.

Koncentrace oxidu uhelnatého na lanškrounském stadionu nebyla životu nebezpečná, byla však zvýšená. Hasiči na ledové ploše naměřili koncentraci oxidu uhelnatého 60 ppm (tj. částic látky na milion částic vzduchu).

Vážné nebezpečí představuje koncentrace 100 ppm, životu nebezpečných je pak 150 až 220 částic oxidu uhelnatého na milion, kýžená je však nula. Tu také hasiči naměřili, když halu odvětrali. „Hala byla následně pro veřejnost uzavřena a předána správci,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Co se v Lanškrouně stalo, hasiči tuší. „Pravděpodobně se mohlo jednat o spaliny z rolby. Příčiny budou zjišťovány,“ nastínila jejich mluvčí. Ve skladu naměřili hasiči 80 až 100 ppm a ve strojovně rolby 130 ppm.

Bolest hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost jsou prvními příznaky otravy oxidem uhelnatým. Ta nastává po vdechnutí většího množství této látky. Později může člověk zkolabovat kvůli nedostatku kyslíku. Nakonec se vnitřně udusí, protože se oxid uhelnatý váže na krvinky místo kyslíku.

Otravy oxidem uhelnatým často souvisejí s poruchami domácích spotřebičů, například karem. Ale ani na zimních stadionech nejsou úplně výjimečné. Například letos v lednu upozornila čidla na únik oxidu uhelnatého na královéhradeckém stadionu, evakuováno bylo zhruba sto lidí, dva lidi museli ošetřit záchranáři. I tehdy byla příčinou technická závada na rolbě.