Poklad stříbrných mincí ležel zahrabaný v lese. Vzácný nález už je ve sbírkách muzea

Do sbírek regionálního muzea ve Vysokém Mýtě se dostal cenný nález stříbrných mincí. Náhodný kolemjdoucí našel poklad v lese těsně pod zemí. Mince ve dvou keramických nádobách předtím zřejmě odkryla zvěř.

„Celkem se jedná o více než čtyři kilogramy stříbrných mincí. Zatím jsme obsah nerozebírali, takže úplně nevíme, co je pod svrchní vrstvou. To se bude dít v nejbližších dnech v laboratorních podmínkách,“ uvedl archeolog muzea David Vích.

Drobné mince musí vyčistit odborníci z Národního muzea. Nádobky jich obsahují zřejmě několik tisíc. Uvnitř mohou být ale i vzácnější předměty.

Stáří pokladu zatím není přesně známé. Ví se jen, že jedna ze svrchních mincí je datovaná rokem 1671. Nepochází tedy z období třicetileté války, kdy si lidé často ukrývali cennosti před procházejícími vojsky. Nálezy z přelomu 17. a 18. století nejsou běžné. 

Minulý rok muzeum získalo soubor asi 450 stříbrných mincí, z nichž nejmladší pochází ze začátku třicetileté války. Objevil je v roce 2016 nálezce na poli poblíž Plchůvek u Chocně.