Další rozsudky v letité kauze Edbusy. Městský soud pozměnil tresty

Městský soud v Brně, po zrušení části rozsudku vyšší instancí, znovu potrestal tři komplice, kteří měli z úvěrové firmy Edbusy vyvést sto milionů korun. Dva z obžalovaných soud poslal na sedm a na šest a půl roku do vězení, třetí odešel s podmínkou a pokutou deset milionů korun.

Za vyvádění peněz z firmy Edbusy poslal Městský soud v Brně Michala Vavříka do vězení na šest a půl roku, a snížil mu tak trest oproti původnímu rozsudku o půlrok. Naopak Luděk Kučera, kterého soud před dvěma lety sprostil obžaloby, dostal tentokrát podmínku a desetimilionový peněžitý trest. Soud rozhodl také o trestu pro Viktora Sedláčka, jehož případ původně vyloučil k samostatnému projednání. Poslal ho do vězení na sedm let.

Zakladatelé firmy už jsou ve vězení šest let

Už v roce 2012 byla pravomocně odsouzena za podvod a neoprávněné podnikání dvojice brněnských podnikatelů Martin Žouželka a Lukáš Přibyl, kteří lákali veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy. Lidem nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek.

Trojice mužů souzená nyní, spolu s Dušanem Chaloupkou, který dostal už dříve podmíněný trest, pak zinscenovala arbitráž a ze zablokovaného účtu podvodné firmy u rakouské banky Oberbank na sebe převedla bezmála sto milionů korun určených na odškodnění okradených klientů.

„Městský soud v Brně rozhodl v souladu s podanou obžalobou, rozsudek považuji za zákonný a důvodný a jsem s ním spokojen,“ řekl státní zástupce Michal Galát. Obhájci naopak spokojení nebyli a na místě se proti novým rozsudkům opět odvolali.