V kauze Edbusy padly další tresty. Jednoho aktéra soud zprostil obžaloby

Za vyvádění peněz z firmy Edbusy poslal soud v Brně Michala Vavříka do vězení na sedm let. Dušan Chaloupka, který byl likvidátorem společnosti, odešel s podmínkou. Kromě nich byli v kauze souzeni ještě  Luděk Kučera, jehož soud zprostil obžaloby a Viktor Sedláček, jehož případ soud vyloučil k samostatnému projednání. Mužům původně hrozily tresty od dvou do osmi let vězení. Pondělní rozsudek není pravomocný a státní zástupce i Chaloupkův obhájce se proti němu odvolali.

Odsouzený Chaloupka svou vinu popřel, stejně tak i Kučera, kterého soud obžaloby zbavil. Vina posledního obžalovaného - Viktora Sedláčka, se bude řešit v jiném řízení, protože je nutné vyčkat na rozhodnutí jiného soudu. „S rozsudkem jsem částečně spokojen, někteří obžalovaní byli odsouzeni poprávu a jeden obžalovaný byl zproštěn, s tímto jsem nesouhlasil, takže jsem si podal odvolání,“ uvedl státní zástupce Michal Galát.

Neodvolal se jen Galát, ale také obhájce Chaloupky. Právník Vavříka si zatím nechal lhůtu na rozmyšlenou a obhájce Kučery se odvolání vzdal. Případem se proto bude dál zabývat Krajský soud v Brně. 

Peníze získali z vytunelované firmy

Podle státního zástupce se obžalovaní dlouhodobě znali a stomilionovou částku získali ze zablokovaného účtu vytunelované firmy Edbusy u rakouské banky Oberbank. Peníze přitom byly určeny na odškodnění poškozených klientů dané společnosti, kterých je několik tisíc.

V případu Edbusy již byla pravomocně odsouzena dvojice brněnských podnikatelů – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl. Ti mezi lety 2007 a 2009 lákali veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy. Lidem z Česka, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3500 korun za členství v klubu a dalších 9500 jako vratnou zálohu.

Přibyl odešel se 7,5letým trestem, Žouželka dostal o rok více
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Počty zájemců o zázračné úvěry rychle narůstaly, peněz se ale nikdo z nich nedočkal. Když se věc dostala do rukou policie, bylo už poškozených jedenáct a půl tisíce a škoda přes půl miliardy korun.

Pro zmizelé peníze si přišli policisté

Oberbank vydala obžalovaným téměř stomilionovou částku poté, co zinscenovali arbitráž. Jak se zmocnit desítek milionů na účtech bortící se firmy Edbusy, vymyslel brněnský podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Krajský soud v Brně pak po bance požadoval uhrazení zmizelých peněz. To odmítla. Soud proto nařídil peníze zabavit. Banka totiž částku pro exekuci uvolnila bez vědomí předsedy soudu ve prospěch soukromníka.

Policisté proto v září roku 2014 odnesli z pražské a brněnské pobočky Oberbank téměř sto milionů. Banka zákrok odsoudila s tím, že policisté nezajistili hotovost z účtu Edbusy, ale vzali peníze jiných vkladatelů – a postup brněnského krajského soudu i policie označila za nezákonný. Obdobně vnímal situaci i Ústavní soud, který rozhodl, že policisté zabavili finance neoprávněně. Brněnský krajský soud podle něj pochybil, když akci povolil.

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková o zabavení peněz Oberbank (zdroj: ČT24)

S kauzou souvisí vražda a dvě sebevraždy

Podvodně odčerpané miliony z účtů Edbusy nepřinesly štěstí ani Bezděkovskému, ani jeho společníkům. Skupina se kvůli jejich dělení rozhádala ještě předtím, než se peněz zmocnila. Bezděkovský pak nechal v červnu 2010 zastřelit svého známého – expolicistu Michala Tofla.

Poté, co jej kriminalisté zatkli a obvinili ze zosnování vraždy, se před více než třemi lety oběsil na mřížích vazební cely olomoucké věznice. Sebevraždu z dodnes nevyjasněných důvodů spáchal i soudce Krajského soudu v Brně Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy rozhodoval. Žalobci tuto smrt nechtějí komentovat.