Unikátní dřevěné kostely pomůže zachovat skenování. Vzniká tak jejich přesná virtuální kopie

Skenování památek (zdroj: ČT24)

Odborníci se díky moderním technologiím snaží uchovat pro příští generace unikátní dřevěné kostely v Moravskoslezském kraji. Nechávají je skenovat a připravují jejich podrobnou virtuální podobu. Po loňském požáru kostela v Gutech jich v kraji zbývá patnáct.

Skenování jedné z kulturních památek, konkrétně kostela svatého Bedřicha, nyní probíhá v obci Bílá v Beskydech. Speciální laserový přístroj proměří na 175 milionů bodů památky z jednoho místa. Skupina geodetů zde během dne podle zjištění České televize přemístí skener až 80krát. 

Schodiště skenují odborníci hned ze šesti míst.
Lucie Botorová
redaktorka České televize

Pro sken střechy se zase používá dron, který odhalí další případné vady, které jsou jinak při běžném prozkoumání kostela skryté. Například u kostela v Sedlištích, kde již skenování proběhlo, experti díky záběrům z dronu odhalili špatnou střešní krytinu na krovech věže.

Na základě zjištěných dat již vznikají přesné výkresy, poznamenal Miroslav Hurník, stavební technik z Ostravsko-opavské diecéze. Podle nich pak bude možné opravu krovu lépe připravit a naplánovat.

Kostel Všech svatých má svou virtuální kopii

Ostravsko-opavská diecéze již má zpracovaná data z kostela Všech svatých v Sedlištích na Frýdecko-Místecku. „Můžeme se virtuálně podívat do interiéru, máme možnost nahlédnout do krovů, umíme změřit i některý z trámů,“ sdělil Václav Kotásek, vedoucí stavebního odboru Ostravsko-opavského biskupství.

Data ze skenování se podle něj zpracovávají asi dva týdny. „Modely jsou naprosto věrné, je na nich vidět každá deformace, prověšený strop či křivý trám,“ doplnil Václav Kotásek.

Skenování dřevěných kostelů financují jednotlivé farnosti za pomoci obcí, ve kterých se památky nacházejí. Náklady na průzkum patnácti objektů vyčíslili zástupci Ostravsko-opavské diecéze na 600 tisíc korun.