Lidí přiotrávených syntetickou drogou je již 22. Jednomu z obviněných hrozí až 18 let za mřížemi

Intoxikovaných nebezpečnou syntetickou drogou, takzvaným kanabinoidem, který se šíří Ostravou, je aktuálně dvaadvacet. Policií nově evidovaná sedmadvacetiletá žena se ale přiotrávila už dříve. Kriminalisté totiž dohledávají i starší případy. Jak sdělila policejní mluvčí Gabriela Pokorná, žena drogu kouřila.

Obviněných stále zůstává šest mužů ve věku 17 až 41 let. Většině z nich za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí pětileté vězení. Šestatřicetiletý obviněný ale může jít do vězení až na 18 let. Nyní se rozhoduje o jeho vzetí do vazby. Důvodem je fakt, že jeho obvinění souvisí s případem bezdomovce, který po požití drogy zemřel

Policisté už našli více než stovku sáčků s nebezpečnou drogou. Může vypadat jako sušená rostlinná hmota podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Substance se ale mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za metamfetamin či extázi. 

Fatální následek může znamenat také požití tohoto syntetického kanabinoidu v kombinaci s alkoholem. Značné zdravotní obtíže může přinést ba i první experimentování s touto syntetickou látkou.
Gabriela Pokorná
policejní mluvčí

Bezdomovec, který po požití drogy zemřel, byl opilý. Podle dostupných informací se nebezpečná látka zatím šíří hlavně v Ostravě, lékaři zasahovali v jednom případě i v Hlučíně na Opavsku. Už se ale dostala i mezi jiné skupiny lidí než jsou bezdomovci, jde například o studenty či romskou menšinu.

Policisté varují před stříbrnými sáčky, na kterých je nápis Bakiba

Policie varuje před těmito sáčky se syntetickou drogou
Zdroj: ČT24

Podobá se konopí

Policie se případem začala zabývat, když v pondělí v Komenského sadech zkolabovali dva muži bez domova.

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek.

Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Uživatelé zpravidla tyto látky kouří. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě.

Devadesátka ČT24: Rizika syntetických drog (zdroj: ČT24)