Podvodník sliboval nová auta za poloviční cenu. Z lidí vylákal 40 milionů a zmizel

Podle podvedených zákazníků byl muž velice přesvědčivý (zdroj: ČT24)

Desítky lidí především ze Zlínska uvěřily podvodníkovi, který jim sliboval nová auta za třetinovou až poloviční cenu. Bez jakékoliv garance mu poslali celkem 40 milionů korun. Muž ale dodal auta pouze malé části zájemců a v polovině července zmizel. Teď po něm pátrá policie.

Šestadvacetiletý Lukáš Leinweber už figuruje v databázi hledaných osob. Dva roky na Zlínsku nabízel luxusní auta s výraznou slevou, naposledy před měsícem. „Sliboval, že cenu za Škodu Superb je ochoten snížit z 900 až na 400 tisíc korun,“ řekl jeden z poškozených.

Podvedený muž zaplatil předem celou částku. Na auto čeká marně už dva roky. Nebyl zdaleka sám, který uvěřil muži bez živnosti s bydlištěm na radnici v Prostějově. „Evidujeme již 64 poškozených, kteří si objednali sto dvacet automobilů, a tomu odpovídá také škoda, která je v současné době asi čtyřicet milionů korun,“ řekl mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Petr Jaroš.

Česká televize má k dispozici kopii trestního oznámení jednoho z poškozených a nahrávku, ve které poškozený u Lukáše Leinwebera urgoval dodání zaplaceného auta.

Příští týden ve středu to auto budu řešit a zajišťovat odvoz. Tak si myslím, že do čtrnácti dnů byste mohl už autem jezdit
Lukáš Leinweber
záznam telefonického rozhovoru

Zákazník: Byl to přesvědčivý člověk

Lukáš Leinweber dodal auta jen zlomku zákazníků. Za nimi pak vodil další zájemce, pokud měli pochybnosti o serioznosti obchodu. „Neskutečně přesvědčivý člověk. Díval se vám do očí a na každou otázku měl vždycky jasnou a ráznou odpověď a stoprocentní argumenty,“ popsal jednání s prodejcen aut poškozený. 

Od 16. července je Lukáš Leinweber nezvěstný. Policie po něm pátrá a prověřuje i komplice v pyramidovém systému obchodů. Se zákazníky uzavírali smlouvy nebo pro platby poskytli své účty. Zatím nebyl nikdo obviněn.