V centru Slavkova skoro krokem. Řidiči můžou jet maximálně třicítkou

Události: V centru Slavkova platí pro auta nově třicítka (zdroj: ČT24)

V centru Slavkova u Brna začala platit maximální povolená rychlost třicet kilometrů v hodině. Cílem omezení je zklidnit dopravu a zajistit větší bezpečnost chodců. K dopravnímu omezení přibyl i nový přechod pro chodce před radnicí.

Ještě v úterý mohli v historickém jádru Slavkova u Brna řidiči projet padesátkou. Ve středu už museli sundat nohu z plynu a zpomalit na třicet km/h. „Máme na náměstí dlažbu, takže při větších rychlostech to hlučí a občané si na to stěžovali. No a potom je tady kolmé stání a při vyšších rychlostech je nebezpečí nehody,“ vysvětlil místostarosta Slavkova Petr Kostík (ČSSD).

Za pětadvacet let od vybudování městského obchvatu navíc doprava ve městě znovu zhoustla na dřívější úroveň. Se změnami tak souhlasí i místní. Zklidnění centra města má vyjít vstříc i turistům, kteří do Slavkova míří za napoleonskou historií.

Nejde přitom zdaleka o jediné místo v Česku, kde k podobným úpravám přistoupili. Stejnou maximální rychlostí řidiči projíždí středem Sadské, Zábřehu nebo Nové Paky. A v Broumově nemůžou přesáhnout ani dvacet kilometrů v hodině.