Nelegální chovatel nejdřív tvrdil, že šelmy prodal. Pak, že je hlídá známému

Události: Muž ze Sopřeče nelegálně chová pumy a levharty (zdroj: ČT24)

Veterinární správa objevila v Sopřeči na Pardubicku pumy a levharty, které se snažil chovatel před úřady skrýt. Patřičná povolení nemá, dostal na žádost o ně třídenní lhůtu. I tak ale bude muset zřejmě zaplatit pokutu v řádech tisíců korun. O zvířata se údajně jen stará, jejich majitelé je plánují prodat do Turecka.

Pracovníci veterinární správy přišli na kontrolu k chovateli šelem v Sopřeči na Pardubicku po anonymním udání. „Šelmy už jsou všechny pryč,“ tvrdil jim chovatel Roman Navrátil u vstupní brány na pozemek s tím, že je prodal.

Inspektoři mu neuvěřili a dům i pozemek vyrazili zkontrolovat. Stačilo jim jen několik minut ke zjištění, že chovatel jim zapřel dvě pumy a dva levharty. Jen dva rysové u něj byli legálně. Veterináři se pustili do monitoringu podmínek, v jakých šelmy žijí, a zda nevykazují od pohledu známky nemoci.

Manželka chodí šelmy krmit, říká soused

Nakonec veterináři konstatovali, že podmínky pro chov jsou v pořádku. Ovšem chybějící dokumenty jsou zavážným nedostatkem. „Každý chovatel musí před zahájením chovu požádat Krajskou veterinární správu o povolení chovat takováto zvířata,“ říká ředitel Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháč.

Chovatel se hájí tím, že šelmy nevlastní. „Dočasně se jim (známým) o to starám a samozřejmě povolení tady musí být. Bohužel to takhle dopadlo a ano, nemělo by se to stát,“ krčí rameny.

O nelegálním chovu šelem neměl informace ani obecní úřad a starosta Jiří Krojidlo (nestr.) tvrdí, že místní se obávají, aby nějakou šelmu nepotkali.

Naproti tomu nejbližší sousedé nelegálně chované šelmy běžně navštěvují. „Manželka je tam chodí krmit, když jede na dovolenou,“ říká soused chovatele.