Jihlava řekla stop pouličním umělcům. Na vyhrazených místech mohou hrát maximálně hodinu

Jihlavští zastupitelé schválili vyhlášku regulující pouliční uměleckou produkci, takzvaný busking. Vyhradili v ní několik stanovišť v širším centru města a jednoho vystoupení omezili na maximální čas jedné hodiny. Podle oponentů taková vystoupení ve městě spíš chybějí a problémy byly jen s jedním hudebníkem.

Podle nové vyhlášky, pro kterou hlasovalo 21 jihlavských zastupitelů z 33, nesmí umělecké vystoupení trvat na jednom stanovišti déle než hodinu a nelze při něm používat zesilovací zařízení. V centru je pro pouliční vystoupení muzikantů, divadelníků či artistů nově vymezeno několik míst, na centrálním Masarykově náměstí jsou dvě.

Podle radnice nejde o omezování umělců, ale o možnost obrany před těmi, kteří omezují druhé. „Není příjemné, když někdo hraje v jednom místě od rána do večera tři písničky dokola,“ uvedl primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) ke zkušenosti s muzikantem, na kterého si opakovaně stěžovali zaměstnanci jedné z bank v centru města.

Proti vyhlášce se postavila kulturní komise, ale i někteří zastupitelé. „Pokud je problém s jedním člověkem, bylo by možná lepší s ním promluvit,“ podotkl zastupitel Vítězslav Schrek (ODS). „Neustále se bavíme o tom, že chceme oživit náměstí, hledáme způsoby, jak to udělat. Tak nám nepřijde úplně vhodné to sešněrovávat,“ uvedla zastupitelka za opoziční Forum Jihlava Karolína Koubová.

Regulovaný busking se osvědčil v Praze

Od března 2016 platí vyhláška regulující vystoupení pouličních umělců v Praze. Kromě časového a místního omezení zakazuje buskerům také hrát na hlasité hudební nástroje. Vyhlášku po zavedení kritizovali někteří umělci i profesionální hudebníci

Podobně jako hlavní město omezili vystoupení umělců třeba v ulicích Českého Krumlova. Přitom umění se stále častěji stěhuje právě do veřejného prostoru. Ať už je to ve formě festivalu pouličního umění, který uspořádali v Plzni, kontroverzní přehlídky Brno Art Open nebo poezie v ulicích.