Rodinná atmosféra a cenová dostupnost. Mikrojesle ve Zlíně jsou hitem

Ve Zlíně začaly fungovat první mikrojesle. Zařízení je dotováno ministerstvem práce a sociálních věcí a evropskými fondy. Chůvy hlídají skupinu maximálně čtyř dětí od šesti měsíců věku do čtyř let. Jen za první dva týdny provozu je o službu ve Zlíně velký zájem. Kraj chce zřídit patnáct takových zařízení, nejvíce v zemi.

Čtyři děti a jedna chůva, k tomu rodinná atmosféra v klidném prostředí. Mikrojesle ve Zlíně v baťovském domku fungují už čtrnáct dnů. Jejich provoz zajišťuje obecně prospěšná společnost Aktivně životem.

Výhodou mikrojeslí je malá skupina dětí a jejich blízký vztah s chůvou. Deset hodin denně, pět dnů v týdnu. Cílem je, aby se děti naučily být v kolektivu a zvládat odloučení od rodičů. „Malá ještě nemá školku, takže jsem sháněla co a jak, a toto byla jediná super volba,“ pochvaluje si službu maminka Gabriela Nevídalová.

Vedoucí mikrojeslí Aktiváček Martina Kovalčíková už teď ví, že poptávka rodičů převyšuje nabídku. Pro maminky malých dětí jsou mikrojesle ideální službou. „Určitě bychom rádi rozšiřovali, rádi bychom měli ještě jednu skupinu tady přímo na Mostní ve Zlíně,“ řekla Martina Kovalčíková.

Výhodou je nejen cena, ale i malý počet dětí

Ve Zlínském kraji vznikne patnáct mikrojeslí, například ještě v Kroměříži, Valašském Meziříčí nebo Slušovicích. Kraj tak bude mít v zemi prvenství. Projekt finančně podporuje ministerstvo práce a sociálních věcí a evropské fondy. Služba je proto pro rodiče i finančně dostupná, je výrazně levnější než soukromé jesle. Ve Zlíně zaplatí rodiče jen za stravu dětí. 

Službu vítají rodiče i například dětská lékařka Eva Kalabusová. Výhodu vidí hlavně v nízkém počtu dětí ve skupině. „Děti jsou v menších skupinách, stará se o ně erudovaný personál a tak se domnívám, že by ten profit mikrojeslí mohl být lepší, než ve velkém kolektivním zařízení,“ vysvětlila lékařka.

Mikrojesle může zřídit radnice i neziskovka

Mikrojesle může zřídit radnice, příspěvková organizace obce, nezisková organizace nebo taková firma, která vykonává činnost škol a školských zařízení v partnerství s obcí.  Vůbec první mikrojesle vznikly na začátku letošního roku v Pardubicích. V Česku by těchto jesliček mělo vyrůst celkem dvaasedmdesát. Ministerstvo práce a sociálních věcí na ně uvolnilo přes 133 milionů korun.

Rozvoj mikrojeslí je součástí koncepce rodinné politiky, již ministerstvo práce představilo počátkem roku. Pilotní projekt skončí na konci příštího roku. Cílem ministerstva práce a sociálních věcí je službu mikrojeslí uzákonit a do budoucna zajistit její financování.