Hašek jako hejtman skončil, vystřídal jej na jihu Moravy Bohumil Šimek

Hejtmanem Jihomoravského kraje se stal ve středu Bohumil Šimek (ANO). Rozhodli o tom v tajné volbě politici na ustavujícím zastupitelstvu. Šimek nastupuje po Michalu Haškovi (ČSSD), který byl v čele kraje dvě volební období. Koalice má 34 mandátů z 65 a vytvořilo ji ANO jako vítěz krajských voleb s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Ustavující zastupitelstvo v Jihomoravském kraji přišly sledovat desítky lidí. Diváci zaplnili galerii nad jednacím sálem. Bohumilu Šimkovi při volbě dalo hlas 55 zastupitelů z 64 přítomných. Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) chyběla kvůli schůzi Senátu. Do horní komory parlamentu ji lidé zvolili v říjnových volbách.

Datum a místo narození: 2. března 1959 v Brně

Vzdělání: Právnická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita). Titul JUDr. získal v roce 1991.

Současná funkce: ředitel Městské policie Brno (od května 2015)

Kariéra: Prodejce v podniku Zetor Brno (1979); vedoucí odboru informační soustavy ve Státním projektovém ústavu Brno (1979 až 1990); v roce 1990 nastoupil k policii jako vyšetřovatel; šéf Okresního ředitelství Policie Brno-venkov (1993 až 2008); vedoucí sekretariátu hejtmana Michala Haška (ČSSD) a bezpečnostní ředitel na Krajském úřadě Jihomoravského kraje; náměstek ředitele pro majetkové záležitosti u Městské policie Brno (od roku 2013), poté byl řízením této instituce pověřen (únor 2014 až květen 2015).

Rodina: ženatý, dcera

Bohumil Šimek se stal ředitelem brněnské městské policie poté, co byl odvolán jeho předchůdce Jaroslav Přikryl. Vůči hejtmanovi Haškovi, svému někdejšímu nadřízenému, se Šimek dlouhodobě vymezuje, nedávno o něm například řekl: „Lže a denně vidíme, že dělá věci jen povrchně, aby se zalíbil voličům. Stříhá pásky, předává auta, ale jinak skutek utek.“

Politický nováček a nestraník Šimek se lídrem ANO pro volby v Jihomoravském kraji stal letos v únoru. Po zvolení hejtmanem hodlá vedení městských strážníků v Brně opustit.

Bohumil Šimek
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Šimek: Chci posunout jižní Moravu dopředu

„Musím říct, že ten počet hlasů je pro mou osobu velmi překvapivý. Nečekal jsem to, o to víc to člověka potěší. Je to dost silný mandát na to, abych mohl čtyři roky vést jižní Moravu,“ řekl nový hejtman Šimek. Dodal, že je to zároveň zavazující. „Jsem si toho vědom, ale udělám s náměstky, radními a zastupiteli vše, abychom posunuli jižní Moravu dopředu.“ Šimek v minulosti působil jako vedoucí kanceláře hejtmana ještě za Haška a také jako bezpečnostní ředitel kraje. Z úřadu ale neodešel v dobrém.

Zastupitelé také zvolili pět náměstků, prvním z nich se stal Roman Hanák (ČSSD), dalšími Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09) a Martin Maleček (za Starosty). Pět míst v radě připadne ANO, čtyři ČSSD a po jednom Starostům a TOP 09 s Žít Brno.

Náměstci Vitula a Maleček zůstanou i na radnicích jako starostové

Nově zvolení náměstci Vitula a Maleček zůstanou i nadále v pozicích starostů. Jan Vitula je starostou Židlochovic na Brněnsku a Martin Maleček městské části Brno-sever. „Nyní je to nastaveno tak, že mám neuvolněnou funkci náměstka na kraji a uvolněnou starosty,“ řekl Maleček. Jako náměstek bude mít na starosti územní plánování spojené s dopracováním Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. „V nejbližších třech letech to obnáší studii na doplnění zásad pro brněnskou oblast a vytyčení koridorů silnic a komunikací. Budu jednat se starosty městských částí a dalších obcí. Věřím, že to nebude na úkor ani jedné práce, naopak je moje pozice spíš ku prospěchu,“ dodal.

Jan Vitula ještě neví, která funkce bude uvolněná – tedy placená a na plný úvazek. Připustil, že možná zůstane jako uvolněný v obou z nich. „Starostou zůstanu, protože jsem to slíbil. O tom, jestli bude něco uvolněného, povedu debatu u nás na radě ve městě. Podle mě jdou funkce bez problémů skloubit,“ řekl. Na kraji bude mít na starosti vědu a výzkum. „Této oblasti se věnuji už 15 let a rovnou jsem řekl lidem, se kterými budu na kraji spolupracovat, co mi mají nachystat. V zastupitelstvu města jsem taky 15 let a znám každý kámen. Také tam mám dobrý tým,“ řekl Vitula.

Michal Hašek (ČSSD), který vedl Jihomoravský kraj osm let a působil také jako předseda Asociace krajů České republiky, zůstává řadovým zastupitelem. Z politiky neodchází. Řekl, že chce nadále hájit zájmy ČSSD. V polovině října se stal v tajné volbě předsedou krajského klubu zastupitelů strany. Funkce předsedy klubu zastupitelů není placená. Jeho budoucí pracovní uplatnění je otevřená záležitost.

Michal Hašek
Zdroj: ČT24/Václav Šálek

Hašek: Žádné kostlivce ve skříni nemám

„Žádné kostlivce ve skříni nemám,“ žertoval bývalý hejtman Michal Hašek(ČSSD) když předával kancelář novému hejtmanovi Bohumilu Šimkovi (ANO). Žádnou hořkost z toho, že letos ve volbách neuspěl Michal Hašek prý necítí. „ Je to osvobozující pocit,“ dodal.

Podle Michala Haška se může Jihomoravský kraj pyšnit například úspěchy ve vědě, výzkumu a inovacích. „Máme našlápnuto k tomu, abychom se stali Silicon Valley České republiky,“ říká Michal Hašek. Chlubit se může i turistům. Hlavně vinařstvím a folklorem. Dobře v kraji podle něj funguje integrovaný záchranný systém. Co se nepovedlo je podle bývalého hejtmana to, že se nepodařilo s městem Brnem dohodnout na územním plánování.

ANO bude mít v gesci finance, investice, majetek, školství, sport, životní prostředí a zemědělství s regionálním rozvojem venkova. ČSSD se bude starat o dopravu, zdravotnictví, sociální oblast s rodinnou politikou a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, dále za marketing, vědu, výzkum, inovace a takzvaný smart region. Starostové budou mít v gesci územní plánování, takže je čeká dopracování zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Audity ve firmách a rozsáhlé opravy silnic

Hnutí ANO hodlá zkontrolovat všechny smlouvy, které kraj uzavřel, a ty nevýhodné vypovědět, případně upravit. „Skutečně se budeme snažit prověřit všechny smlouvy a našim cílem je, aby vztahy mezi soukromými subjekty a krajem byly nastaveny správně,“ uvedla náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO).

Víc záplat a nového asfaltu na děravé silnice slibují sociální demokraté, kteří chtějí, aby v příštích letech šlo víc peněz právě na dopravu. „Troufnu si říct, že za čtyři roky jsme schopni celoplošně opravit pět set kilometrů silnic druhé a třetí třídy a minimálně dvacet mostů v havarijním stavu,“ slibuje náměstek Hanák.

Na zlepšení prestiže a postavení středních škol se zaměří TOP09 a Žít Brno. V první fázi chtějí, aby ředitelé měli víc kompetencí. „Byli bychom rádi, aby v těch věcech, které nejsou důležité k rozhodování na kraji, se pravomoce opět vrátily ředitelům škol,“ říká náměstek Vitula (TOP 09). Starostové pro jižní Moravu chtějí krajský úřad víc otevřít lidem. Usilují o to, aby se přenosy ze zastupitelstva objevily i na webových stránkách.

Hlavním úkolem nové rady bude dokončení rozpočtu na příští rok. Na rozdělení asi šesti miliard do jednotlivých kapitol má tým Bohumila Šimka už jen dva týdny.

V opozici je KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s piráty. ANO získalo 15 mandátů z možných pětašedesáti. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech mají shodně TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali zelení a piráti.