Dětská mozková obrna znamená nákladnou péči. Hradit ji pomáhá Hašle

S dětskou mozkovou obrnou se ročně jen v Jihomoravském kraji narodí kolem 80 dětí. Jejich rodiče ale většinou nemají možnost zaplatit nákladnou léčbu a pomůcky, které jejich potomci potřebují. Už dva roky jim proto pomáhá nezisková organizace Hašle z Brna. Zatím sehnala peníze na pomůcky pro 15 dětí – každému většinou za sto až dvě stě tisíc korun.

Leží, jednou rukou jí anebo se s pomocí napije. Tříletý Denis se narodil předčasně, v sedmém měsíci. S diagnózou dětská mozková obrna. Původně je z dvojčat. Jenže jeho bratr Daniel – přestože se narodil zdravý – ve třech měsících náhle zemřel.

Zatím je zcela odkázaný na pomoc své matky. „On takto chápe, teď mi začal něco málo mluvit, když je se mnou sám. Dokážeme se spolu domluvit,“ vysvětlila Denisa Jandová. O svého syna se stará sama, jeho otec už nežije. Denis potřebuje pro svůj vývoj speciální pomůcky. Jenže jen z rodičovské a příspěvku na péči nemá šanci takové vybavení pořídit.

Denisa Jandová by chtěla svého syna naučit sedět (zdroj: ČT24)

Dostat by jej mohl díky spolku Hašle. „Nadace mě oslovila sama. K jedné paní se dostal náš plakátek, který máme na sbírání víček, a ta za nás Hašle oslovila,“ řekla Jandová. Doufá, že se jí díky ní podaří sehnat potřebný kočárek, židličku nebo léčebný pobyt v lázních. „Kdyby se dokázal posadit, nebo třeba i postavit s pomocí chodítka. Ulehčilo by to život mně i jemu. Když vidí svoje vrstevníky, jak skáčou, běhají, tak je vidět, že by chtěl taky,“ dodala Jandová.

Pomáhat druhým je řehole

Jaké je to být odkázaný na pomoc druhých, ví i předsedkyně spolku Hašle Michaela Rennerová. Je v invalidním důchodu. Když jí bylo třináct, prodělala vážný astmatický záchvat. „Kdysi jsem se ocitla na vozíku a říkala jsem si, že být na něm je hrozné. Chtěla jsem vstát a měla jsem to štěstí, že jsem chtěla, mohla,“ popsala Rennerová.

V nemocnici strávila celkem rok a přemýšlela nad tím, že když mohla ona, proč by nemohli i jiní. „I když to nejde, tak mít alespoň lepší podmínky, život. No, a před dvěma a půl lety jsem se rozhodla založit spolek Hašle,“ vysvětlila. 

Dodala, že pomáhají všem, kdo je osloví. „Podařilo se nám pomoci už patnácti dětem,“ uvedla Rennerová. Spolek nesmí mít zaměstnance, a tak všichni pomáhají jako dobrovolníci. „Je to taková řehole. Ale je to fajn věc, protože vidíte ty výsledky. To je ta odměna,“ dodala.

Ročně přispěje Hašle třem dětem

Peníze získává spolek převážně od sponzorů. „Na projekty sháníme peníze v soukromém sektoru, podporuje nás pak hodně Jihomoravský kraj. Dále ministerstva, například ministerstvo kultury. A pak naše výdělečná činnost, třeba vánoční jarmark,“ uvedl Václav Arnošt ze spolku Hašle. Část výtěžku z prodeje zboží na vánočním jarmarku neziskovek, který bude tady na nádvoří staré radnice v Brně do 20. prosince, půjde i na malého Denise.

Ze získaných financí podporuje Hašle pouze tři projekty ročně, tedy tři děti. „Domluvili jsme se na tom, protože je nesmysl dát každému pět tisíc. Tím nevyřešíme nic. Jen kočárek stojí dvacet tisíc,“ vysvětlil. Na každé zapojené dítě tak má spolek zhruba 200 tisíc. „Myslíme i na ostatní děti. Těm dáme drobné dárky do pěti tisíc. A zase příští rok vybereme jiné tři děti,“ uzavřel Arnošt.