Dukovany dostanou přednost před Temelínem při stavbě nového bloku

Vláda počítá se stavbou dvou nových bloků v jaderných elektrárnách Dukovany i Temelín. Stavba prvního z bloků by měla vzhledem ke stáří elektrárny začít podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Dukovanech. Výběrové řízení na dodavatele nového bloku by mohlo být zahájeno koncem roku 2016, spuštěn ale bude možná až po roce 2030.

Události ČT: Dva nové jaderné bloky pro Dukovany a Temelín (zdroj: ČT24)

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky počítá s výstavbou nových bloků jaderných elektráren a řeší, jak do budoucna financovat výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR. K jeho projednávání se vláda vrátí začátkem června. Pro budoucnost české energetiky to bude podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) klíčové rozhodnutí. „Pokud se podaří tuto koncepci schválit, umožní to, aby ještě před koncem příštího roku mohlo být zahájeno výběrové řízení na dodavatele výstavby nového dukovanského bloku,“ řekl Sobotka, který byl na inspekci elektrárny s i ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). 

"Příprava bude muset projít celým řádným procesem posuzování a povolení, včetně posouzení vlivu na životní prostředí nejen v rámci České republiky, ale samozřejmě o tom budeme komunikovat i s našimi sousedy jako Rakousko nebo Německo. Bude to ještě dlouhý proces diskuse, do kterého se budou moci zapojit občanská sdružení," prohlásil po návštěvě Dukovan Bohuslav Sobotka.

Dukovany by měly přijít na řadu jako první kvůli stáří elektrárny. Provoz zahájily před třiceti lety. Podle premiéra je potěšující, že rozvoj této elektrárny má silnou podporu okolních obcí i Kraje Vysočina. Předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš v pátek v elektrárně řekl, že považuje schválení státní energetické koncepce v současném znění za důležitý krok dopředu. „Pro region je to vzkaz úžasný, nicméně je to první vyhraná bitva, nikoli válka,“ řekl. Elektrárna podle Sobotky vytváří základ ekonomické stability regionu. Premiér chce příští sobotu podobně navštívit také Temelín. 

Babiš: Financování má zajistit ČEZ

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navštívil dukovanskou elektrárnu už v pátek a uvedl, že financování prvního nového dukovanského bloku by měla zajistit společnost ČEZ, která provozuje obě české jaderné elektrárny. Generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš prohlásil, že by budování nového dukovanského bloku mohlo začít kolem roku 2025, do provozu by pak mohl být tento blok uveden za dalších sedm let.

Premiér předpokládá, že pro přípravu výstavby nových bloků ČEZ zřídí dceřinou společnost. „Pokládám za reálné také to, že dodavatel by se mohl na investici kapitálově podílet. Přípravu investice musí financovat ČEZ. Nejsem stoupencem toho, aby vláda garantovala výkupní ceny za 20 nebo 30 let, pokládám to za riziko pro veřejné rozpočty,“ řekl Sobotka. „Pokud jde o financování výstavby, tam připadá v úvahu ještě kapitálový vstup dodavatele,“ uvedl.

Vláda v pondělí schválila aktualizaci státní energetické koncepce, která počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky v zemi. Podle ní by si země měla nadále udržet soběstačnost ve výrobě elektrické energie, která by měla být založena na výrobě z jádra, posílit podíl obnovitelných zdrojů a zmenšit význam uhlí.

Elektrárna Dukovany

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s celkovým výkonem 2040 megawattů (MW). Na místě plánované výstavby se provádí geologický průzkum, jde o kilometr pozemků směrem na Slavětice. ČEZ v Dukovanech zvažuje stavbu bloku s výkonem od 1200 MW do 1700 MW. U nového bloku by stála jedna chladicí věž vysoká 180 metrů. Současné železobetonové chladicí věže Dukovan měří 120 metrů.