Policie začala vyskladňovat munici z Vrbětic

Vlachovice - Policie vyskladňuje munici a zbrojní materiál z prvního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Areál by měl dnes odpoledne opustit první kamion s nákladem. Na začátek odvozu zbylé munice čekaly firmy a lidé z okolí téměř čtyři měsíce. V areálu vybuchly loni 16. října a 3. prosince dva z celkem 27 skladů s municí, od té doby na místě zasahují policejní pyrotechnici a okolí skladů střeží od listopadu armáda.

Několik týdnů až měsíců. Tak dlouho zřejmě potrvá vyklízení areálu ve Vrběticích, místní části obce Vlachovice. V tamním areálu, který Vojenský technický ústav pronajímal soukromým firmám, měly společnosti uskladněno odhadem sedm tisíc tun vojenského materiálu. Jejich byznys ale loni na podzim přerušila dvojice výbuchů, které rozmetaly dva ze skladů v nájmu společnosti Imex Group a připravily o život dva zaměstnance firmy.

Odborníci z policejního prezidia teď procházejí jednotlivé sklady a probírají doslova bednu po bedně. Důslednou kontrolu nařídil policejní prezident Tomáš Tuhý. Jejím cílem je zjistit, zda je odvážená munice v pořádku, a zda se obsah skladů shoduje se seznamy, které policii poskytly firmy, jimž munice patří. „Začali jsme u skladů, které jsou nejdál od epicentra. Vyskladňujeme výzbrojní materiál,“ řekl velitel zásahu a krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Jako první přišel na řadu sklad v nájmu společnosti Excalibur Army, což potvrdil její mluvčí Andrej Čírtek. „První náklad by mohl být odvezen už dnes,“ řekl Čírtek s tím, že celkově skladuje Excalibur Army ve vrbětickém areálu na čtyři tisíce tun munice. „Budeme se snažit, aby maximum munice šlo přímo k zákazníkům i vzhledem k tomu, že nájemné, které stát nastavil v Květné, je několikanásobně vyšší než to vrbětické,“ dodal Čirtek s odkazem na armádní areál na Svitavsku, kam by se měla stěhovat munice, pro kterou zatím firma nemá kupce.

Policie začala vyskladňovat munici z Vrbětic (zdroj: ČT24)

„Transport bude probíhat podle zákonných norem a podmínek přepravy ADR a bude plně v gesci firmy, která bude materiál přemísťovat,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková s tím, že na transport, prováděný specializovanou firmou, bude policie dohlížet.

„Pokud otevřeme nějaký sklad, budeme se snažit jej celý vyskladnit, abychom se tam nemuseli vracet a nevznikla časová prodleva či technické problémy. Ale samozřejmě budeme i přeskakovat z firmy na firmu, podle toho zda je materiál prodaný a umožňuje to vyskladňování. Máme harmonogram, praxe ukáže, jestli budeme rychlejší nebo pomalejší. Usnesení vlády řeší problematiku do 20. června 2015, můj osobní názor je, že se bavíme i o druhé polovině roku,“ dodal Tkadleček. Do situace totiž může zasáhnout třeba zhoršené počasí.

Fakta o Vrběticích

  • V blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku, leží bývalý armádní muniční areál. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu je na tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7 000 tun materiálu včetně 1 000 tun výbušniny.
  • Starostové obcí v okolí areálu už se svými obyvateli začali řešit odškodnění za materiální škody, které jim výbuchy způsobily.