Tísňovou linku někdy nevědomky zneužijí i děti - z vyřazeného mobilu

Kraj Vysočina - Desetitisíce zbytečných volání každý rok přijmou záchranáři na Vysočině. Nejvíc hasiči, pak policisté. Při zneužití se ale prozradí nejen místo, ale i telefonní a výrobní číslo volajícího. Těm pak za zneužití linky hrozí pokuta od Českého telekomunikačního úřadu. V určitých případech může navíc jít o trestný čin. Operátoři se ale setkávají i s jiným typem volání na tísňovou linku. Občas totiž nevědomky volají malé děti, kterým rodiče dali vyřazený mobil na hraní.

Příklady volání na policejní tísňovou linku 158 v Kraji Vysočina:

  • „Potřebuju od vás pomoc. Topím v kamnech a jde mi to zpátky. Mohl byste mi sem objednat kominíky?“
  • „Co je dneska za den? Středa. To je kolikátého? 26. Děkuju a promiňte!“

I s takovými zbytečnými dotazy či telefonáty se lidé obracejí na policii: „Musíme vždy občana upozornit na to, že jde o zbytečné volání, a pak hovor ukončíme,“ uvedl Pavel Víšek, vedoucí operačního střediska Policie ČR Kraje Vysočina.

Podle policejní mluvčí Dagmar Čírtkové jsou taková volání velice častá večer a v noci, kdy na linku 158 volají opilí lidé - často jsou na policisty vulgární a vybíjejí si vztek: „Některá volání mají na svědomí děti nebo osamělé osoby. Většinou si ty osamělé osoby chtějí s někým popovídat, takže policista této osobě vysvětlí, že se dovolala na tísňovou linku, a hovor co nejdříve ukončí,“ uvedla Dagmar Čírtková, mluvčí Policie ČR Kraje Vysočina.

Tresty za zneužití tísňové linky

„Zneužití tísňové linky je trestné – ten, kdo tísňovou linku zneužije, se může dopustit přestupku, poruší tím zákon o elektronických komunikacích, a v takovém případě mu hrozí ve správním řízení sankce až ve výši 200 tisíc korun. Zneužití tísňové linky může být také trestným činem, v takovém případě by pachateli hrozil trest odnětí svobody v trvání až 5 let. Policisté na integrovaném operačním středisku disponují moderní technologií, která je schopná zjistit nejen místo toho volajícího, ale také z jakého telefonního čísla volá. Žádný volající na linku 158 proto pro nás není anonymní,“ popsala Dagmar Čírtková, mluvčí Policie ČR Kraje Vysočina.

Asi nejvážnější případ zneužití tísňové linky z poslední doby na Vysočině byl anonym, který v listopadu 2014 nahlásil bombu v havlíčkobrodské nemocnici. Evakuace stovek pacientů trvala několik hodin. Navíc v mrazivém počasí. Policisté ale už další den ráno dopadli v Brně 49letého muže: „Tento muž byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu nebezpečného vyhrožování a také šíření poplašné zprávy. Tento muž je stíhán vazebně,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Čírtková.

Policie na Vysočině v roce 2014 na tísňovou linku 158 přijala 58 111 oznámení, což představuje v průměru 159 volání na jeden den. 

Dagmar Čírtková ale současně připomněla, že tísňová linka přijímá zejména hlášení o skutečných problémech: „Na linku 158 se obrátila žena z Pardubicka, která se již několik dnů nemohla dovolat své babičce. Policisté tento hovor nepodcenili, na místo bydliště babičky poslali policejní hlídku a hasiče, ti otevřeli byt a skutečně zjistili, že na zemi leží                  stařenka, která byla na zemi několik dnů a bez rychlé pomoci by na místě zemřela.“

Zneužívání tísňových linek hasičů

Stejné problémy se zneužíváním tísňové linky řeší i operační středisko hasičů. Hlavně v pátek a v sobotu v podvečer: „Lidé zamíří do restaurací a po pár kapkách alkoholu doslova ztrácejí soudnost a potom doslova obtěžují operátory různými dotazy či událostmi, které se opravdu nestaly. Potom v letních měsících pochopitelně děti, které nemají co dělat, nudí se o prázdninách,“ konstatovala Petra Musilová, mluvčí Hasičů Kraje Vysočina.

Operátorka tísňové linky hasičů
Zdroj: ČT24

Jen během dnešního půlhodinového natáčení štábu ČT u hasičů prozváněly tísňou linku 150 několikrát i děti z veřejné telefonní budky: „Operátorovi tísňové linky se zobrazí telefonní číslo volajícího, pokud jde o pevnou linku, tak se mu zobrazí místo, kde ten volající je. Pokud jde o mobilního operátora, tak výseč, ve které se pohybuje. Takže už z toho ten operátor může usoudit, zda se událost stala nebo nestala. Pokud k nám volá někdo opakovaně, a samozřejmě si to číslo operátoři označí, tak už s tím počítají, že se může jednat o planý poplach,“ uvedla dále mluvčí hasičů Petra Musilová.

Podle Petry Musilové jsou už operátoři tísňové linky hasičů zvyklí s těmito lidmi komunikovat, takže je nejprve velmi taktně upozorní, že tísňovou linku zneužívají, pak si číslo označí jako již dříve zneužívané, a tepre posléze mohou přistoupit k dalším krokům: „informujeme operátora, a ten může zablokovat to číslo na 7 dní. Je to opravdu spíše výjimečné, většinou lidé dají na domluvu, kdy se jim vysvětlí, že opravdu tísňovou linku zneužívají,“ uvedla Petra Musilová. Pokud například volající ohlašuje událost, která se podle něj měla stát v Pelhřimově, ale přitom operátor na mapě vidí, že volající je ve skutečnosti v Jihlavě, je dost nereálné, že by o takové události v Pelhřimově mohl volající vědět. 

Linku 112 často nevědomky zneužívají děti - z vyřazeného mobilu na hraní

„Naši operátoři obsluhují jak linku 150, tak linku 112. Linka 112 je více zneužívána z toho důvodu, že je to jediná linka, na kterou se dovoláte v podstatě bez SIM karty. Tudíž, pokud někdo dá malému dítěti vyřazený telefon, nebo telefon, o kterém si myslí, že už dosloužil, dítě velmi často najde kombinaci těch dvou jedniček a dvojky a číslo vytočí. Samozřejmě to nepovažujeme za úplně zlomyslné volání, ale patří do kategorie planých poplachů,“ dodala Petra Musilová, mluvčí Hasičů Kraje Vysočina.

Rozhovor s Martinem Drtinou, mluvčím Českého telekomunikačního úřadu

Ke kolika případům zneužití dochází?

Evidujeme každý měsíc několik desítek takovýchto případů. Pokud vyjdu ze zatím poslední statistiky, kterou máme uzavřenu, ukládali jsme zhruba ve 20 případech pokuty 57 tisíc korun - v souhrnu. 

Dá se nějak bránit?

Takovou možnost má operátor. Pokud ho tísňová linka požádá o zablokování takového čísla, má možnost mu dočasně zamezit přístup na tísňovou linku. Pokud se takový volající pak bude domáhat, aby mu číslo bylo znovu připojeno, musí se s takovou žádostí obrátit na Český telekomunikační úřad. 

Jaký je postup, pokud dojde ke zneužití tísňové linky?

My od policie nebo od Integrovaného záchranného systému dostaneme nahrávku takového hovoru spolu s lokalizačními údaji, které si vyžádáme v případě, že nám je nedodají přímo dispečeři té linky, vyžádáme si je od operátora. A vzhledem k tomu, že každý mobilní telefon je dnes vysledovatelný, jeho poloha, a každá pevná linka je pevně zachycena v tom daném bodě, tak nalézt, kdo je viníkem takového zlomyslného volání, je otázkou několika minut. 

Zneužívání tísňových linek (zdroj: ČT24)