První lidé se dnes podívali do opravdové šumavské divočiny

Lenora - Šumavský národní park dnes poprvé v historii otevřel turistům jinak nepřístupná místa s nejcennější přírodou. První skupina pěti zájemcům s průvodci zamířila do Vltavského luhu. Za výlet zájemci platí až 300 korun. A právě poplatek kritizují někteří starostové, vstupné do parku odmítají. Podle strážců území nejde o vstupenku, ale o rezervační poplatek. Peníze získají externí průvodci.

Projekt ale díky vládní výjimce potrvá jen do konce října. Opravdovou a nedotčenou šumavskou divočinu si tak bude moci prohlédnout okolo 500 osob. Výlet bude přitom každého ze zájemců stát od 150 do 300 korun.

Průvodci zavedou turisty do pěti lokalit: do kaňonu řeky Křemelná, do oblasti Vltavského luhu, Trojmezné, Smrčiny a do Modravských slatí. Do konce října se na každé trase uskuteční nejméně sedm, nejvíce 14 doprovodů. Počet účastníků bude omezen maximálně na 15 lidí. Vycházky se uskuteční v určené dny a po dané trase, kterou nelze zkrátit. Například do oblasti Modravských slatí jsou vytyčeny dvě trasy 25 a 27 kilometrů. První vede z Kvildy na Luzný a zpět na Modravu, druhá jde z Modravy přes horská vrchoviště až do unikátní bavorské pastviny Hochschachten a zpět. Dvě trasy jdou také do oblasti Vltavského luhu.

Některé exkurze jsou méně náročné, nejkratší šestikilometrová je do Vltavského luhu. Většina ostatních měří kolem 15 km. Na Křemelnou se bude chodit každé druhé pondělí, do Vltavského luhu v neděli, na Trojmeznou a Smrčinu každý druhý čtvrtek a k Modravským slatím každé úterý, ale jen do konce září.

Lidé se na túry mohou hlásit osobně nebo telefonicky na informačních střediscích - pro Křemelnou na středisku Rokyta, pro Vltavský luh, Trojmeznou a Smrčinu ve Stožci a pro Modravské slatě na informačním středisku správy v Kvildě. Zájem je velký a už nyní jsou na některé dny exkurze plně obsazeny.