Projekt lázní v Prachaticích stále žije

Prachatice (Jihočeský kraj) – Obří lázně v Prachaticích nebudou, miliardový projekt padl. Investoři přicházejí se skromnějšími plány. Hodlají vybudovat v historickém lázeňském areálu alespoň hotel s aquaparkem. Radnice na obnovení lázní čeká patnáct roků, avšak z plánu, do kterého vložila pozemky, zatím vycouvat nechce a investorům ještě stále věří. Budované wellness centrum měly tvořit především bazény, také s umělými vlnami, tobogány, sauny a masáže. Lázeňství má v Česku dlouhou tradici a zařízení mělo přispět k atraktivitě cestovního ruchu v regionu, klíčové je nalákání zdravotních turistů.

Oproti tomu, jak vypadala kolonáda na pohlednici před sto lety, v současnosti z kaple zmizela věžička, kamenný altán s pramenem se rozpadá stejně jako okolní budovy. „Nic se tam neděje, je to rozbourané. Někdo by za to měl být potrestaný,“ míní obyvatelé Prachatic. Poslední investor teď mění své plány. Původní miliardový projekt zmenšil a překreslil, zůstává z něj hotel s bazénem a tobogány. Z osmihektarového areálu využije polovinu. „Celkový investiční náklad projektu je 460 milionů korun,“ uvedl projektový manažer společnosti Léčebné centrum Lázně sv. Markéty Jan Hesoun. Investor spoléhá na evropské dotace a podle radních projekt lázní stále žije, krachem nekončí. „Věřím, že se projekt podaří. Jsem umírněný optimista,“ prohlásil místostarosta Prachatic Robert Zeman (Pro Prachatice). Podobné relaxační centrum funguje například v Hluboké. Podle starosty Jirsy však prachatický projekt neměl od začátku příliš šancí na úspěch. „Ten první projekt byl prostě obří,“ tvrdí starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

Pod Libínem se teď snaží obnovit tradici lázeňství alespoň skupina místních nadšenců. Láká turisty k brouzdání potokem. „Vybudovali tady tak zvanou otužovací kúru brodících lázní,“ vysvětlila Jana Vítková z Kulturního a informačního centra Prachatice. Lázně svaté Markéty přestaly fungovat před druhou světovou válkou. Za poslední dvě desetiletí se tu vystřídali již tři investoři, termín zahájení provozu změnili minimálně desetkrát.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ve hře je nyní další termín. Investor slibuje, že hotel s aquaparkem začne budovat letos v červenci a otevře ho v roce 2013.

Obří lázně v Prachaticích nebudou, miliardový projekt padl.
Zdroj: ČT24