V liberecké ČSSD se uplácí, tvrdí bývalý člen

Vratislavice - Bývalý člen ČSSD Jaroslav Šplíchal tvrdí, že se uvnitř liberecké organizace sociální demokracie uplácí. Poslušní členové prý dostávají místa na krajském úřadě. Nejen on upozorňuje na případ, který se stal v libereckém obvodu Vratislavice nad Nisou. Krajský šéf a zároveň europoslanec Robert Dušek tu měl nabídnout práci stranickému kolegovi za to, že pomůže rozbít vznikající koalici.

Uskupení pěti stran, které vznikalo ve Vratislavicích nad Nisou, se údajně Duškovi nelíbilo a prý tlačil na dva členy sociální demokracie, aby přeběhli na druhou stranu. Jeden z nich, Pavel Jeništa, těsně před volbou skutečně rezignoval a umožnil tak koalici rozbít. Už tehdy se mluvilo o tom, že mu Dušek slíbil místo na kraji a teď Jeništa na úřad skutečně nastoupil. „Pan Jeništa asi dostal nějakou finanční částku, a jak je teď vidět, tak slíbené místo dostal taky,“ tvrdí opoziční zastupitel Jaroslav Šplíchal (nez.). „Už na ustavujícím zastupitelstvu jsem novináře upozorňoval na to, že pan Jeništa má slíbenou práci pro krajský úřad, když odstoupí,“ potvrzuje Šplíchalova slova další opoziční zastupitel, Vladimír Braun (ODS).

Jeništa spojení nové práce s rezignací odmítá. O místo na kraji se prý ucházel už před rokem. Tehdy ho nevzali a teď to prý zkusil znovu. „To je typická česká závistivá lež,“ reagoval Jeništa.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Libereckému kraji vládne ČSSD. Po jejím nástupu přišel na místo ředitele krajského úřadu dlouholetý člen sociální demokracie René Havlík. A právě na jeho sekretariát Jeništa jako energetik nastoupil. „Já jsem žádné instrukce, že bych měl pana Jeništu zaměstnant, od pana Duška nedostal. Proběhlo řádné výběrové řízení,“ tvrdí ale Havlík. Europoslanec Robert Dušek, který měl Jeništovi místo na kraji slíbit, už dva dny nezvedá mobilní telefon a nereaguje na sms. Nakonec přes svého asistenta vzkázal, že s Českou televizí mluvit nebude.