Opravené hlavní nádraží: Narkomani jsou zpět

Praha - Smrad, nepořádek, narkomani a dealeři. Tak vypadá pražské hlavní nádraží půl roku po slavnostním otevření rekonstruovaného vestibulu. Dnešní policejní razie ukázala, že nekalé živly, vytlačené právě stavebními pracemi, se na místo ve velkém vrátily. Jen za tři hodiny policie zkontrolovala 130 lidí, z toho zhruba polovinu zadržela a odvezla na služebny. Narkomany se ale z okolí nádraží jen tak dostat nepodaří. Přilehlý park totiž obývají se souhlasem místní městské policie i radnice Prahy 1. Strážníci dokonce sami rozdávají narkomanům dopis, ve kterém se píše, že v parku je hlídky nebudou kontrolovat nijak často.

Čtyřicet policistů prošlo park u hlavního nádraží. Razii s názvem Prostor zaměřili hlavně na narkomany, dealery drog, bezdomovce, ale i na hledané a nebezpečné osoby. Na první skupinku narkomanů narazili hned v podchodu u Státní opery. Drogy u sebe měli všichni, doklady nikdo. Skončili proto na služebně.

Kromě pravých drog měli u sebe i falešné - místo hašiše kus asfaltu, za marihuanu vydávají rozdrcené čaje, do heroinu přimíchávají kyselinu citronovou. „Dealeři se jimi snaží uspokojit především zahraniční turisty. Zákazníkům prodají náhražku a ti nemají prostor si drogu na místě zkontrolovat,“ říká mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Většinu kontrolovaných museli policisté na místě propustit, podařilo se jim ale zadržet i jednu celostátně hledanou osobu. „Pokud u sebe mají omamnou látku v malém množství pro svou osobní potřebu, řešíme to odebráním drogy a blokovou pokutou,“ vysvětlila Josefa Jelínková z policejního oddělení v Krakovské ulici. „Kterou ale ve valné většině nezaplatí,“ dodal Hulan.

Policie říká, že víc než nečekané razie dělat nemůže. I podle odborníků je potřeba změnit systém. „Represe být na jedné straně určitě musí, ale na druhé straně musí také přijít sociální pracovníci a zdravotníci a nabídnout těm lidem takovou pomoc, kterou jsou schopni přijmout,“ myslí si národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Park u hlavního vchodu do nádraží ale narkomanům podle informací ČT vytyčila sama městská policie. Uživatelé drog dostali dokonce dopis s mapou, kde se mohou téměř beztrestně stýkat. „V prostoru Václavského náměstí a metra seděli na schodech, píchali si drogy a zůstávali tam po nich jehly. My jsme ulehčili tomuto místu, na úkor této loučky,“ řekl ČT ředitel Městské policie Praha 1 Miroslav Stejskal. Proti záměru policie se ale už v březnu loňského roku, kdy strážníci začali dopisy závislým lidem rozdávat, ohradila jak společnost Grandi Stazioni, která halu nádraží zrekonstruovala, tak České dráhy. Příští týden by se proto měli sejít zástupci městské i české policie a úřadu Prahy 1.

Policie bude v raziích na hlavním nádraží pokračovat. Podobné akce ale chystá i v dalších rizikových lokalitách, jako je Anděl nebo Karlovo náměstí.