Opencard došly, nové magistrát nedokázal objednat

Praha – Červené elektronické karty Opencard došly. Pražský magistrát, který je prosazuje především jako nosiče jízdenek na MHD, nedokázal zajistit včasné dodávky nových karet, poukázal na to jako první deník Mladá fronta Dnes. Doplatí na to cestující, kteří přitom nemají na výběr, zda budou nebo nebudou Opencard jako nosič časové jízdenky používat. Papírové kupony totiž město postupně ruší.

Elektronické karty používají dopravci v řadě regionů a mnoho měst, nikde s nimi ale není tolik problémů jako v Praze. Vývoj systému byl obzvlášť drahý, nezájem lidí o Opencard se magistrát snažil překonat „násilím“, když zrušil papírovou „tramvajenku“ – a když se to podařilo, karty došly.

Vydávání karet pozastavil magistrát v úterý. Nového dokladu se v dohledné době nedočkají ani lidé, kteří přijdou reklamovat vadnou Opencard, nebo kteří tu svoji ztratili a chtějí náhradní.

Problém vznikl tak, že vydávání karet město začátkem roku převzalo od soukromé firmy, městská rada ale dosud nedokázala schválit výrobu dalších karet. Lidé, kteří podali žádost o vydání karty, tak budou čekat obzvlášť dlouhou dobu. Aby zatím nemuseli v MHD platit pokuty, vystaví jim úředníci místo slíbené Opencard alespoň potvrzení pro revizory. „O problému víme, revizoři byli proškoleni, že se jim cestující mohou prokazovat i jiným jízdním dokladem, který bude vystavený magistrátem,“ shrnula mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Náhradní doklad ale bude platit pouze deset dní. Zda ale po jejich uplynutí už bude k dispozici nová dodávka Opencard, zatím nikdo neví. Podle MF Dnes je možné stihnout výrobu potřebných karet tak, aby byly k dispozici do týdne, pouze pokud rada dokáže schválit objednávku do úterý.

Docela komická příhoda s nedostatkem tolik prosazovaných karet ovšem může brzy přerůst v katastrofu. Od léta 2008 si mohli lidé na Opencard nahrát předplatní jízdné na MHD; protože se karta vydává na čtyři roky, její první držitelé tak brzy začnou stále ve větší míře žádat o novou.

Vydáno pod