Z radnice Prahy 2 odešla ČSSD, nahradila ji TOP 09

Praha – Jedna z pražských velkých koalic skončila. Z rady městské části Praha 2 odešla ČSSD, která vládla společně s ODS a Stranou zelených. Uvolněné místo po sociální demokracii obsadila TOP 09, která už s ODS a zelenými podepsala novou koaliční smlouvu. Zastupitelé pak na dnešním zasedání dovolili nové místostarosty a jednoho člena rady. Končící zástupkyně starostky Michaela Marksová (ČSSD) odchod sociálních demokratů z koalice zdůvodnila změnou politické atmosféry a také pochybením bývalého místostarosty Jana Pechy (ČSSD).

Novými zástupci starostky se stali Jana Duchková (TOP 09), Kateřina Jechová (SZ) a Otto Schwarz (TOP 09), dosavadní neuvolněnou členku rady Marii Vlkovou (ČSSD) nahradil Aleš Svoboda (TOP 09). Nové programové prohlášení rady bude dokončeno do konce června. „Jednání o koaliční smlouvě byla tvrdá a často komplikovaná,“ řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 v Praze 2 Otto Schwarz. TOP 09 se podle něj chce v koalici zabývat „neradostným“ hospodařením s obecním majetkem, ale i prodejem obecních domů a bytů a oblasti školství.

„Vnímáme, že se změnila politická atmosféra, i v souvislosti se změnou koalice na magistrátu,“ uvedla k odchodu z koalice Marksová. Přispělo k tomu podle ní i „nešťastné chování“ bývalého místostarosty. „Kolega Pech se snažil rozbít letité vztahy v oblasti firem, které v našich školách dělaly zakázky malého rozsahu,“ uvedla. „Domníval se, že dělá protikorupční opatření, ale obrátilo se to proti němu,“ doplnila. „Atmosféra nebyla v posledních týdnech vůbec dobrá, diametrálně se změnila k horšímu,“ řekl ještě před začátkem zasedání Jan Pech, který rezignoval před několika dny. „Koaliční jednání ukázala, že dohoda není možná,“ doplnil.

Zastupitelstvo Prahy 2 má 35 členů, novou koalici podporuje 20 zastupitelů. Je tak o jednoho člověka silnější než předchozí s ČSSD.