Karlovarská záchranka v problémech, ředitel nabídl svou funkci

Karlovy Vary - Mezi zaměstnanci záchranné služby Karlovarského kraje roste napětí, které je vyvoláno sérií incidentů z poslední doby. Nejprve vyšlo najevo, že náměstek záchranky zfalšoval vlastní doklad o vzdělání, poté zaměstnanci na několik dní zapomněli tělo zemřelého ve sklepě budovy. Problémy bude prošetřovat speciální komise a v případě, že za viníka vyhrocené situace určí šéfa služby, je tento manažer připraven odstoupit z funkce.

O sestavení zvláštní komise požádal nedávno jmenovaný ředitel záchranky Luděk Nečesaný sám. „Těch náhod je až příliš najednou. Začínám se obávat a nechci předjímat nějaké sabotáže,“ poznamenal.

V komisi zasednou zástupci kontrolního a zdravotního odboru krajského úřadu a nezávislí členové z jiných záchranných služeb, aby byla zaručena její nezávislost. „Závěry komise, z nichž musí vyplynout konkrétní viníci případu, bychom chtěli mít nejpozději do poloviny června,“ doplnil Nečesaný.

Luděk Nečesaný
Zdroj: ČT24

Média nejdříve odhalila, že náměstek ředitele Dušan Keil se prokazoval falešným maturitním vysvědčením. Když věc vyplynula na povrch, sám dal výpověď. Podle Nečesaného bude muset zpětně vrátit část mzdy, kterou dostal, ačkoli na ni podle vzdělání neměl nárok. Půjde ale jen asi o dva tisíce korun.

Vzápětí prosákla na veřejnost informace, že ve sklepě karlovarského sídla záchranné služby ležel čtyři dny nebožtík, který zemřel při převozu. Běžně by měl být převezen na patologii nebo po dvou hodinách předán pohřební službě. „Na záchrance ale nebyl žádný metodický pokyn, který by jasně říkal, kdo a co má udělat. Sestra a dispečerka se nyní přou, kdo měl zavolat,“ uvedl Nečesaný.

Na náměstkyni chodí vulgární anonymy, bývalá sestra podává stížnosti

Kromě evidentních pochybení, jako zapomenutý nebožtík či Keilovo falešné vysvědčení, atmosféra na záchrance houstne také kvůli vulgárním anonymům obviňujícím ředitelovu náměstkyni z nevěry. „Už je to nepříjemné a je to pro mě výhrůžkou,“ poznamenala Jana Pastuchová. Dopisy dostaly i pojišťovny, ministerstvo a úřad karlovarského hejtmana. Náměstkyně předchozího ředitele a zdravotní sestra Ludmila Neumannová si v nich ovšem stěžovala, že záchranka porušuje předpisy.

Dispečink záchranné služby
Zdroj: ČT24

Například se prý jedná o zbytečné výjezdy, za které pak pojišťovny platí. „Nejde v žádném případě o žádnou mstu. Akorát je mi líto, kam se ta záchranka žene,“ odmítá nařčení krajských radních Neumannová. Ministerstvo zdravotnictví podle svého mluvčího nemá pravomoc do případu zasahovat. „Místní samospráva, popřípadě kraj by se měly rozhodně obrátit na orgány činné v trestním řízení,“ uvedl Vlastimil Sršeň.

V případě, že závěry komise neprokážou přímou Nečesaného odpovědnost, tělo ponechané ve sklepě setrvá na základě doporučení Karlovarského kraje na svém místě do doby, než bude vybrán nový ředitel ve výběrovém říení. Nejpozději ale do září.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)