Šestnáctiletého chlapce zavalily uvolněné sloupy

Šumperk - Šestnáctiletého chlapce zavalily v pondělí na Šumpersku naskládané dřevěné sloupy elektrického vedení. Podle policistů chlapec sloupy uvolnil a ty se poté ze svahu sesunuly. Utrpěl vážné poranění hlavy, na místě zasahovali záchranáři s vrtulníkem.

Neštěstí se stalo v pondělí odpoledne v obci Jakubovice na místní pastvině. „Šestnáctiletý chlapec z Bruntálu se bezdůvodně pohyboval v místě, kde se prováděly opravy sloupů elektrického vedení. Sloupy ležely na hromadě na kopci a byly zajištěny. Hoch je odjistil, vyndal klíny a sloupy se poté sesunuly z kopce a hocha zavalily,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podle náměstka ředitele krajské záchranné služby Jana Weinberga byl chlapec s vážným poraněním hlavy převezen na dětskou traumatologii do nemocnice v Ostravě-Porubě. Případ policie vyšetřuje, zjišťuje míru zavinění a ke spolupráci přizvala i bezpečnostního technika společnosti provádějící opravy.

Úraz se připíše do statistik dětských úrazů o prázdninách v Olomouckém kraji. Podle odborníků jich právě v tomto období přibývá nejvíce. Na chirurgických ambulancích v nemocnicích patřících v regionu do skupiny Agel jich toto léto přibylo až o 30 procent. Fakultní nemocnice v Olomouci hlásí zhruba dvacetiprocentní nárůst. Na dětské jednotce intenzivní péče v olomoucké fakultní nemocnici, kde končí nejzávažnější případy z regionu, lékaři ošetřili od začátku prázdnin do prvního srpnového týdne již 15 dětí.

Loni jich bylo za stejné období devět. Většinou šlo o závažná poranění hlavy či mnohačetná poranění. Prázdninové úrazy mají podle odborníků jiný charakter než ty školní a mívají vážnější následky. Za většinou případů je nepozornost, nešťastná náhoda a souběh nepříznivých okolností.