Na náplavce u Vltavy vyrostla nejdelší sjezdovka v Praze

Praha - V zasněžené horské středisko se na celý víkend proměnila náplavka u Železničního mostu na Rašínově nábřeží v Praze, v minulých dnech tu vyrostla stodvacetimetrová sjezdovka. Startuje tu totiž dvoudenní veletrh Après Ski, který návštěvníky seznámí s novinkami nadcházející zimní sezony od nových trendů lyžařského vybavení až po představení hlavních českých zimních středisek. Pro všechny lyžaře, sáňkaře, stavitele sněhuláků a další milovníky zimních radovánek je připraven bohatý program včetně exhibičních vystoupení profesionálních snowboardistů a freestylových lyžařů.

Na náplavce vyrostla nejprve rozjezdová věž, pak se postupně navezly koberce, na které se položil sníh. Ten organizátoři festivalu získali z devíti zimních stadionů v Praze a okolí. „Po každém tréninku nebo hokejovém zápase vyjíždí na led rolba a seškrabává led, co tam zůstane po bruslení. Obvykle se sníh vyhazuje do díry s teplou vodou a tam se rozpouští. My jsme se domluvili s rolbaři, ti nám sníh vyloží venku a my si ho odvezeme,“ popsal stavitel sjezdovky Martin Večerka. „Můžeme být rádi, že český národ je takhle hokejový,“ dodal.

Celkem ho organizátoři potřebovali 150 kubíků. „Záleží na počasí, má trochu pršet, dali jsme si rezervu,“ řekl Večerka. Počítá ale s tím, že jim sníh vydrží celý víkend. Že sněhová pokrývka tak rychle neodtaje, mají zajistit právě speciální podložky, tzv. kartáče, které se používají i v zimních střediscích. Navíc budou po oba dva dny stále doplňovat zásoby sněhu nákladní auta. 

Jak se stavěla sjezdovka v centru Prahy (zdroj: ČT24)

Snowpark na břehu Vltavy vznikl v rámci festivalu zimních radovánek Après Ski, který se vrací do centra metropole po loňském úspěšném nultém ročníku. Inspiraci našel v zahraničí, kde jsou podobné akce již běžné. Návštěvníky každého věku čeká po oba víkendové dny bohatý program plný prezentací novinek či odborných konzultací, ale také soutěží a hudebních i sportovních vystoupení. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách festivalu.

Sto dvacet metrů dlouhou dráhu pokrytou sněhem si kromě profesionálů bude moci vyzkoušet kdokoli z návštěvníků akce. Každý zájemce by ale měl zvážit své možnosti, sjezdovka bude plná náročných překážek a skoků.