Na horských silnicích zůstává sníh, dva lidé zemřeli při nehodě

Hradec Králové – První uzavírka letošní zimy vyhlášená kvůli sněhu začne o půlnoci. Liberečtí silničáři uzavřou komunikaci druhé třídy u přehrady Souš, kterou nesmějí udržovat, protože je přehrada zdrojem pitné vody. Sníh leží po „zimním“ víkendu i na některých dalších silnicích na horách na severovýchodě Čech. V Krkonoších leží na vozovkách až deseticentimetrová vrstva uježděného sněhu, od večera komplikuje zimní počasí dopravu v Olomouckém kraji. Na Frýdecko-Místecku zemřeli při tragické nehodě způsobené nepřízní počasí dva lidé.

Frekventovanou silnici II/290 u přehrady Souš v Jizerských horách uzavřou silničáři, protože ji nemohou řádně udržovat a podmínky na ní začaly být nebezpečné. „Zjistili jsme, že silnice je zledovatělá a nebezpečná. Vzhledem k tomu, že je přehrada zdrojem pitné vody, není možné tam použít žádný posyp,“ vysvětlil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Silnice bývá uzavřena každoročně, již v říjnu ji bylo nutné uzavřít naposled v roce 2009. Pospíšil ale nevyloučil, že pokud se oteplí, bude možné kolem Souše letos ještě jezdit.

Během dne očekávají meteorologové teploty do 4 stupňů Celsia, na horách může mrznout a na jihu a východě Česka i sněžit. V Jeseníkách a Beskydech se přidá vítr, hrozí proto sněhové jazyky. V polohách pod 400 metrů by nic podobného nemělo hrozit, srážky budou nanejvýš smíšené. Nadále platí varování Českého hydrometeorologického ústavu před náledím, které platí pro všechny kraje. Týká se zejména noci, platit bude až do úterních 10 hodin.

V dalších dnech bude tepleji, od čtvrtka by už vůbec nemělo mrznout, nejvyšší teploty naopak mohou stoupat až nad 10 stupňů Celsia.

V podvečer začalo místy komplikovat dopravu zimní počasí ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Problémy jsou podle silničářů na severu regionu, ale i na tahu ze Šternberka na Bruntál. V některých místech mají auta potíže, v terénu jsou sypači. Řidiči by si kromě sněhu na cestách měli dát pozor i na možné námrazy.

Do terénu znovu vyrazili také silničáři na Šumpersku a Jesenicku. Na sníh mohou řidiči narazit na Videlském kříži, Ostružné, ale i ve vyšších polohách Červenohorského sedla a u Zlatých Hor ve směru k hranicím okresu. „Ve vyšších polohách se drží sníh a stále slabě sněží. Máme hlášeno, že místy mají auta problémy. Všechny sypače se již začaly rozjíždět. Potíže mají řidiči, kteří jedou na letních pneumatikách,“ řekl dispečer jesenické správy silnic.

Tragickou dopravní nehodu způsobilo počasí v Jablunkově-Návsí na Frýdecko-Místecku, dva lidé jsou mrtví. Osobní vůz vjel do protisměru, kde se střetl s nákladním automobilem. Nehoda se stala okolo 19. hodiny na jednom z hlavních tahů na Slovensko. „Řidič i spolujezdec zemřeli na místě,“ uvedl policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Dopravu na dvouproudé silnici usměrňuje policie. Obětí nehody byli zřejmě Slováci, s nákladním vozem se jejich auto střetlo ve směru na Slovensko.