Nejezdit auty nepomůže, tvrdí primátor Ostravy

Liberec/Praha - Stav ovzduší v Česku se dál zhoršuje. Meteorologové k dnešnímu ránu vyhlásili smogovou situaci již v sedmi regionech. Zhoršené ovzduší nově zaznamenali v Jihomoravském, Libereckém, Olomouckém a Zlínském kraji. Již v průběhu týdne meteorologové kvůli překročeným limitům pro polétavý prach vydali varování pro kraje Moravskoslezský, Středočeský a Ústecký. Doporučují také nechat auta doma a vyjíždět jen v nutných případech. Podle studie, kterou si nechal zpracovat ostravský magistrát, se ale doprava na smogu podílí pouhými 10 procenty. Primátor Kainar chce vyhlásit válku lokálním topeništím.

Nejnověji byl smogový signál vyhlášen pro Jihomoravský kraj. „Pokud bychom měli vypíchnout místo, kde je situace nejhorší, tak by šlo hlavně o Brno,“ říká meteorolog Peter Hruška.

Smog v těchto dnech trápí většinu území. Například na severu Moravy vzrostla denní koncentrace prachu v ovzduší na více než pětinásobek povoleného limitu. Limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový byl ve čtvrtek překročen na všech měřicích stanicích ČHMÚ, na většině z nich až dvojnásobně.

Aktuální stav ovzduší sledujte na stránkách ČHMÚ.

Zhoršené rozptylové podmínky hlásí i Královéhradecký kraj, špatně se dýchá i na horách. Signál regulace ale zatím meteorologové vyhlásit nemuseli. Situace se zhoršuje také v Praze, nejhůře je v Průmyslové a Legerově ulici, v Libuši, Vršovicích, Riegrových sadech a na náměstí Republiky. Naopak v Karlovarském kraji se ovzduší postupně zlepšuje. Polétavý prach sice stále překračuje imisní limity, ve srovnání s předchozími dny je ho ale výrazně méně.

Podle meteorologů by změnu mohl přinést až začátek příštího týdne. Smog podle ČHMÚ rozptýlí vítr a vzduch mohou mírně pročistit i srážky. Od neděle bude v Čechách pravděpodobně sněžit a poslední lednový týden začne deštěm.

Všechny vozy DP v Mostě a Litvínově jsou v době vyhlášení smogové situace označeny tabulkou s varováním
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, senioři či děti by se podle ČHMÚ měli venku vyvarovat zvýšené fyzické zátěže. Meteorologové žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, protože výfukové plyny koncentraci prachu a dalších škodlivin výrazně zvyšují. Aktivisté, ale třeba i kancelář ombudsmana kritizují přístup státu k řešení problému s ovzduším.

Podle primátora Ostravy Petra Kainara (ČSSD), který nechal zpracovat odbornou studii, se ale doprava a průmysl podílejí na zhoršené situaci pouze několika málo procenty. „Největší podíl mají lokální topeniště. Ukázalo se, že jejich vliv je větší, než jsme se doposud domnívali,“ doplnil Kainar. Cesta je podle něj v donucení domácností k výměně kotlů a tímto směrem by měl stát investovat. „Navrhneme, aby lidé v Moravskoslezském kraji dostali větší podíl z dotací na zateplení, protože je to oblast, kde dochází k největšímu znečištění. Chceme docílit výměny všech kotlů na tuhá paliva za moderní,“ řekl Kainar. S pobídkami podle něj ale musí jít ruku v ruce také sankce. O tom, zda-li má kontrola právo vstoupit do obydlí, se vede debata, Kainar je jednoznačným příznivcem.

Vyhlášení i odvolání smogové situace upravuje příloha k zákonu o ochraně životního prostředí. Odvolat ji lze po dvanáctihodinovém zlepšení v celé oblasti. „Smogová situace je ukončená, pokud na žádné měřicí lokalitě není překročená žádná prahová hodnota, přičemž tento stav trvá nepřetržitě alespoň 12 hodin,“ píše se v zákonu. V případě prachu je touto prahovou hodnotou průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace prachu nižší než 100 mikrogramů na metr krychlový.