Bude z kostela svatého Michala obchodní galerie?

Praha – Jedna z nejstarších pražských památek a místo kázání Jana Husa, to je kostel svatého Michala. Kulturní památka nacházející se v centru Prahy si však od šedesátých let prošla svým – necitlivými rekonstrukcemi počínaje a přeměnou v dějistě bizarních show konče. Podle zpráv z minulého týdne dostala anonymní lichtenštejnská firma, která objekt vlastní, zatím nepravomocné stavební povolení k další přestavbě. Z kostela se má stát obchodní galerie, pražský magistrát nicméně chystá odvolání proti soudnímu rozhodnutí a na verdikt přezkumného řízení čeká i ministerstvo kultury. Tématem se zabýval Michal Fiala z Reportérů ČT.

Kostel svatého Michala patří k vůbec nejstarším památkám na území Prahy. Vznikl v době, kdy se město ještě teprve formovalo z kupeckých osad. Stavba v původně románském stylu započala v polovině 12. století, o dvě století později pak objekt sloužil Karlově univerzitě jako místo kázání – právě tehdy zde kázal i mistr Jan Hus. Kostel však byl používán i jako místo posledního odpočinku jak představitelů univerzity, tak i purkmistrů (dnes primátorů) tehdejší Prahy.

Od roku 1958 byl kostel kulturní památkou, dále však chátral a stát na jeho opravu finančně nepřispíval. V dalších letech došlo k přestavbě – objekt byl přepažen čtyřmi patry a vzniklo skladiště papíru, záchodových mís či domácích potřeb. Zásadní bod nové éry historie kostela nastává v roce 1994 – tehdy přichází firma Kontakt Moravia a objekt si pronajímá na 30 let. S ní se objevují i klíčová jména celého příběhu: šéf firmy Vlastimil Valenta a jeho rakouský partner Jerri Nowikovsky.

  • Vlastimil Valenta zdroj: ČT24
  • Jerri Nowikovsky zdroj: ČT24

Oba už měli zkušenosti s obchody se státem. Ještě před koupí kostela svatého Michala totiž získali i zámky v Tmani a Buštěhradě. Ty jsou dnes zdevastovány a peníze k rekonstrukci se hledají těžko. Kontakt Moravia s objekty prakticky nepřišla do činění a oba podnikatele místní představitelé vůbec neznají – s žádným záměrem Valenta s Nowikovským nepřišli a zchátralých památek se po čase zase zbavili. Na rozdíl od obou zámků v třetím objektu, kostele svatého Michala, k obnově došlo. Dokončena byla v roce 1998 a podle odborníků stavbu zachránila, ovšem za cenu přidání obytných pater a popření samotného účelu kostela. Z objektu se tak de facto stal prostor určený k pronájmu a generování zisku.

Z kostela tanečním klubem

Zprvu stavba sloužila jako turistické centrum, nicméně návštěvnost nenaplnila představy, a tak došlo k přehodnocení záměrů a v kostele byl zřízen taneční klub. Firma, která se nyní jmenovala Michal Praha, fungovala již bez Vlastimila Valenty s jediným oficiálním zástupcem – rakouským obchodníkem Jerrim Nowikovským. Objekt, o kterém se traduje, že byl odsvěcený, měl ve své správě do roku 2005. Tehdy společnost Michal Praha převzal nový majitel: anonymní lichtenštejnská firma T.P.I.T. Trust. Krátce nato se stát rozhodl, že z Lichtenštejnska ovládané firmě kostel za 46 milionů korun prodá. Na detaily obchodu samotného a vlastnické vztahy si dnes nikdo na ministerstvu kultury ani na magistrátu Prahy 1 nevzpomíná.

Jistá je však skutečnost, že dle výpisu z českého obchodního rejstříku vložil lichtenštejnský trust do firmy půl miliardy korun, přičemž ztráta činí vzhledem k lukrativnosti místa těžko představitelných 450 milionů korun. Na objektu není znatelná investice a celý projekt se tak jeví více než cokoliv jiného jednoduše jako podvod. Analytici se shodují, že smysl firmy Michal Praha by tak mohl spočívat v praní špinavých peněz, zakrytí jejich původu a následného odvodu k dalšímu majiteli.

  • Bývalý kostel svatého Michlala autor: Michal Karamyt, zdroj: ČTK
  • Bývalý kostel svatého Michlala autor: Michal Karamyt, zdroj: ČTK

Soud rozhodne o další přestavbě

Na scénu se nyní znovu vrací podnikatel Nowikovsky – podezřelý lichtenštejnský trust se na počátku letošního roku ocitl v likvidaci a jeho podíl rakouský podnikatel odkoupil. Kostel hodlá znovu přestavit a tentokrát z něho udělat obchodní galerii. Sortiment by se měl sestávat z bižuterie a klenotů, fungovat by zde měly i kancelářské prostory.

Nowikovsky minulý týden dostal zatím nepravomocné stavební povolení. Věc však zdaleka není rozhodnutá – v kryptě kostela se totiž nachází stovky pozůstatků významných univerzitních mistrů a ministerstvo kultury nyní v tomto směru čeká na výsledek přezkumného řízení. Pozitivní signály přichází i od pražského magistrátu, který se chce proti dalším stavebním i funkčním změnám bránit všemi dostupnými prostředky. Další osud kostela svatého Michala tak nyní závisí na rozhodnutí soudní instance.

Chrám kýče a konzumu (zdroj: ČT24)