O miliardu z ROP Severozápad se poperou desítky měst

Západní Čechy - I přes problémy, se kterými se potýká, je o Regionální operační program (ROP) Severozápad mezi městy obrovský zájem. Ve zkrácených termínech se do boje o necelou miliardu z evropských dotací pustilo z Karlovarského a Ústeckého kraje více než pět desítek obcí a firem. Žádat mohly do konce listopadu.

Na podporu revitalizace a regenerace malých a středních měst bylo předloženo 55 projektů, z toho 26 v Ústeckém a 29 v Karlovarském kraji. Ne všichni stihli žádost podat, přesto jich je tolik, že se na čtvrtinu nedostane. „Požadavky jsou dnes za více než 1,3 miliardy korun, připraveno máme 945 milionů. Vyberou se ty kvalitní projekty,“ řekl předseda ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD). To, které projekty se žádostí o evropské peníze uspějí, by mělo být jasné na přelomu února a března.

Úspěšné projekty mohou z evropských fondů získat dotaci až ve výši 85 procent nákladů. Žádosti o dotace na čtyři projekty v celkové hodnotě kolem 175 milionů podaly například Litoměřice, chtějí modernizovat operační sály v nemocnici, dětské dopravní hřiště či autobusové nádraží. Podobně je tomu v Žatci, ten hodlá do opravy autobusového nádraží investovat 48 milionů, za 53 milionů se chystá opravit depozitář papíren. V Karlovarském kraji byla mezi žadateli města Ostrov nad Ohří, Aš, Cheb či samotný krajský úřad. „Karlovarský kraj podal žádost o financování stavby jihovýchodního obchvatu Chebu. Dále ve čtvrtek bude podána žádost na rekonstrukci obchvatu Hroznětína,“ informovala mluvčí úřadu Jana Pavlíková.

Uzávěrka ROP Severozápad skončila (zdroj: ČT24)

Kvůli nejasnostem v některých projektech a vyšetřování nabral program více než roční zpoždění. Termíny dokončení nových projektů kvůli evropským pravidlům není možné posunout. Například Chodov, který si už z dotací postavil sportovní halu, chce další peníze na zázemí pro sportovce. „Věděli jsme o tom, že to bude velmi šibeniční termín od vyhlášení po podání přihlášek. Věděli jsme, že pokud chceme uspět, tak se s tím musíme vyrovnat,“ konstatuje starosta Chodova Josef Hora (HNHRM).

Problémy ROP Severozápad začaly v březnu 2011, kdy šéfa dotačního úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Dotace schvaloval výkonný výbor ROP Severozápad, ve kterém tehdy zasedali politici z vedení krajů z řad ČSSD, ODS a KSČM. Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za už proplacené chybné projekty. 

Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU. Obžaloba by měla být podána do konce roku.