Česko zažije během jednoho týdne jaro i zimu

Následující dny přinesou dynamické změny počasí. V Česku se v pátek objeví až jarní teploty, které ale o víkendu vystřídá prudký pokles. Zajímavý bude i vývoj během příštího týdne, kdy se čekají celodenní mrazy.

Oteplení tohoto týdne vyvrcholí v pátek: teploty se odpoledne dostanou na pět až deset stupňů Celsia a jen tam, kde by celý den vydržela mlha, zůstanou v blízkosti tří stupňů.

Už v sobotu budou ovšem maxima v Čechách do čtyř stupňů. To Morava a Slezsko mají ještě jeden teplý den k dobru – v sobotu se zde budou teploty pohybovat mezi pěti a devíti stupni. V neděli už ale budou nejvyšší teploty všude mezi minus jedním a plus třemi, na horách bude samozřejmě chladněji, zhruba o čtyři nebo pět stupňů.

Předběžná předpověď: Ve svítivě zelených oblastech v Čechách může v sobotu během dne spadnout 5–15 cm těžkého mokrého sněhu. Stejná barva na Moravě a ve Slezsku upozorňuje na silné poryvy větru v sobotu: nížiny kolem 70 km/h a na horách až do 110 km/h
Zdroj: ČHMU


Zatímco v pátek může pršet i na horách, v sobotu už bude v Čechách v polohách nad 500 metrů sněžit. Sníh bude ale často mokrý a těžký a může lámat větve. Na Moravě a ve Slezsku se dá čekat ještě v sobotu déšť, teprve v neděli přijde sněžení od 400 metrů v celém Česku.

Hlavně pátek a sobota budou docela větrné: nárazy větru mohou být kolem 70 kilometrů v hodině a na horách až do 110 kilometrů. Víc bude foukat na západě než na východě země. V neděli se po ochlazení vítr zmírní.

Příští týden budou už i v nížinách přeháňky sněhové. Stabilní počasí s celodenním mrazem ale zřejmě nevydrží déle než pár dní. Od pátku se má začít oteplovat a déšť se do nížin může vrátit.

Výhled na sedm dní
Zdroj: ČT24