Soud zpřísnil trest dvojici vyvážející marihuanu do Polska. Dostali dvanáct let vězení

Olomoucký vrchní soud ve středu zpřísnil dvojici Poláků tresty za rozsáhlé obchody s marihuanou, kterou vyváželi z Luhačovic do Polska. Odsoudil je na dvanáct let, zlínský krajský soud je původně odsoudil na deset a deset a půl roku. Soud zároveň potvrdil jejich vyhoštění na osm let. Marihuanu podle rozsudku nakupovali v Česku a do sousední země ji vyváželi ukrytou v rezervě dodávky. Podle soudu takto za hranicemi předali k další distribuci minimálně dvanáct kilogramů marihuany, dalších pět a půl kilo bylo objeveno při domovní prohlídce jejich pronajatého bytu.

Sedmatřicetiletý Krzysztof Wojciech Adamiec a padesátiletý Miroslaw Bronislaw Mrowiec svou vinu popírali. „Soud posoudil všechny okolnosti případu, trestní minulost obžalovaných, množství drogy, délku páchání trestné činnosti a fakt, že jednání se dopouštěli s cílem ziskuchtivosti a s rozmyslem,“ uvedl soudce Michael Vrtek.

Podle soudu bylo odvolání obžalovaných pouze opakováním jejich argumentů u krajského soudu, kdy poukazovali na svou nevinu a absenci důkazů. „Soud prvního stupně provedl dokazování podle našeho názoru dostatečným způsobem, ačkoliv důkazní situace byla složitá, zejména pro povahu trestné činnosti,“ doplnil soudce.

Proti původnímu rozsudku se odvolal i žalobce. „Já jsem samozřejmě s rozhodnutím vrchního soudu spokojený, protože našemu odvolání bylo vyhověno v zásadě v plném rozsahu. Došlo ke zpřesnění skutku jako takového, podstatné je pro mě to, že došlo ke spravedlivému odsouzení pachatelů této mimořádné závažné trestné činnosti a tresty byly zpřísněny na dvanáct let,“ řekl žalobce Jaroslav Kandráč.

Muži byli ve spojení s mezinárodní zločineckou skupinou

Mužům původně hrozilo deset až osmnáct let, odsouzeni byli v nejpřísnějším odstavci za to, že čin spáchali ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Vrchní soud upřesnil vymezení jejich spolupráce s touto skupinou a upřesnil množství marihuany, kterou zmapoval ve vymezeném období. Podle jeho výpočtů tak oba muži spáchali čin ve velkém rozsahu. V případu byl souzen ještě Rafal Grzegorz Suchwalko, kvůli nedostatku důkazů obžaloby jej však zlínský krajský soud zprostil a jeho případem se vrchní soud již nezabýval.

Podle soudu od srpna 2019 do ledna 2020 obžalovaní obstarávali marihuanu za účelem další distribuce na území Zlínského a Jihomoravského kraje. V pronajatém bytě v Luhačovicích ji vakuově balili a skrytou v rezervě pneumatiky ji dodávkou vozili do Polska. Za tuto dobu bylo zmapováno sedmnáct jízd, podle rozsudku Mrowiec nejméně ve čtyřech případech předal vždy minimálně tři kilogramy marihuany v jedné z obcí v Polsku dalším lidem polské národnosti.

Množství tak soud zmapoval minimálně na dvanáct kilogramů, v bytě při domovní prohlídce bylo nalezeno dalších pět a půl kilogramu. Policisté tehdy u Adamiece našli také 360 tisíc korun určených na další nákup.

V souvislosti s obchodováním s marihuanou jsou Adamiec, Mrowiec a další lidé stíháni i v Polsku. Ve Zlíně u krajského soudu svědčil polský občan, který je v tamní kauze spolupracujícím obviněným. Řekl, že mezi lety 2018 až 2020 kupoval od Adamiece s Mrowiecem marihuanu, v součtu asi 75 kilogramů.