Sázkou na algoritmy se Facebook brání zodpovědnosti, kritizuje norský novinář

Novinář Espen Egil Hansen se opřel do šéfa Facebooku Marka Zuckerberga kvůli debatě o cenzuře. V úterním článku pro britský Guardian napsal, že zakladatel sociální sítě by se měl „přestat skrývat za algoritmy“ a „uvědomit si zodpovědnost“. Hansen pokračuje v kritice šéfa Facebooku, kterou začal otevřeným dopisem na začátku září. Facebook tehdy stáhl slavnou válečnou fotografii kvůli možnému pornografickému obsahu.

Šéfredaktorovi norského deníku Aftenposten Hansenovi se nelíbí, jakým způsobem Facebook zachází s obsahem a chce otevřít diskusi o cenzuře na sociální síti. Zuckerberg by se prý místo algoritmů určených k hodnocení „závadného“ obsahu měl raději osobně angažovat.
Hansen uvedl, že Zuckerbergova pasivita je „špatná pro demokracii“ a může Facebooku v dlouhodobém měřítku uškodit.

Už dříve přitom novinář v otevřeném dopise reagoval na případ, kdy Facebook zablokoval fotografii devítileté dívky popálené napalmem z války ve Vietnamu a spustil vlnu kritiky. Ikonický snímek, za nějž autor Nick Ut získal Pulitzerovu cenu, odstranil Facebook na základě vnitřních regulí, které zakazují nahotu.

Vydání Aftenposten s otevřeným dopisem pro Zuckerberga
Zdroj: ČTK/EPA

Cenzura Facebooku tehdy zasáhla i ty, kteří se na síti zastávali Nora Toma Eglanda. Ten snímek zveřejnil jako součást kolekce válečných fotografií. Facebook zablokoval i norskou premiérku Ernu Solbergovou, která sama ve jménu svobody slova snímek vietnamské dívky na Facebooku vystavila. Společnost později od svého rozhodnutí fotografii odstranit ustoupila.

Facebook se podle Hansena stal pro člověka falešným přítelem a skrytým nepřítelem zároveň. Novinář jej označil za něco, díky čemu se „svět stal lepším místem“. Ale moc podle něj musí doplňovat i zodpovědnost.

„Zuckerberg je de facto nejsilnější šéfredaktor na světě. Má větší vliv, než o kterém by mohli Ruperti Murdochové snít… Dostali jsme se do bodu, kdy Facebook určuje, čemu víc než miliarda lidí věnuje každý den svou pozornost,“ píše teď norský novinář.

Přesto ho nulová reakce šéfa společnosti nepřekvapila. „Facebook nechce být mediální společností, jen technologickou platformou,“ napsal. Upozornil, že sociální síť řada médií využívá jako kanál, kterým poskytuje uživatelům svůj obsah.

Zakladatel sociální sítě Mark Zuckerberg se naposledy k problémům společnosti vyjádřil v květnu. Tehdy vyšel jeden z bývalých zaměstnanců na veřejnost s tím, že editoři manipulovali s takzvanými trendy. Tento princip nabízí uživatelům zprávy s uživatelsky nejoblíbenějšími tématy. Editoři prý měli z nabídky úmyslně mazat konzervativní témata a vkládali jiná, která si nezískala dostatečnou oblibu. Zuckerberg tehdy slíbil, že věc důkladně prošetří a v srpnu část editorů propustil.